17 mei 2008

#17-05-08 Fietsen in NHD ongezond?

Fietsen in NHD ongezond?Best vaak ruik ik de Corus als je door het NHD fietst, ik heb een nogal groot en goed ontwikkeld reukorgaan en soms ruik ik Corus al in de buurt van Egmond Binnen. Dat vind ik best wel hinderlijk, hinder, hinder waar heb ik die term toch eerder gehoord in relatie tot MTBers......?
Het is geen fijne lucht maar echt veel heb ik er nooit achter gezocht, er zal best wel een filtertje of 2 gepasseerd worden voordat de wolken in de lucht geblazen worden; "wolkenfabriek" noemen we Corus altijd als we op de A9 de rookpluimen passeren.
De GGD vindt dat er onderzocht moet worden wat de relatie is tussen het hoge percentage longkanker in de IJmond en de wolken van Corus.
Dat lijkt mij een goede zaak: waar rook is, is...?

Hieronder het artikel uit het Dagblad Kennemerland van zaterdag 17 mei 2008:

Wijk aan Zee-
De GGD Kennemerland vindt nader onderzoek naar de relatie tussen het hoge percentage longkanker in de IJmond en de uitstoot van Corus nodig. Dat verklaart het hoofd algemene gezondheidszorg Peter Kohne in een documentaire van Zembla 'Het gif van Corus', die zondagavond wordt uitgezonden.

Zembla liet haarmonsters van kinderen van drie scholen in Beverwijk en Wijk aan Zee op zware metalen analyseren door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen vijf tot veertien maal hogere concentraties chroom hadden dan gemiddeld.

In maart lanceerde de GGD de resultaten van een studie naar kanker in Kennemerland. Het onderzoek toonde aan dat Beverwijkse vrouwen dertig procent meer longkanker hebben dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. De ziekte treft de Beverwijkse man ook vaker: twaalf procent. De oorzaak zou gezocht moeten worden in het rookgedrag van inwoners van dit gebied. Een relatie met de aanwezigheid van het staalbedrijf is niet aangetoond, zo stelde de GGD. Daaraan werd toegevoegd dat het kankeronderzoek niet gericht was op oorzaken. De uitkomsten waren gebaseerd op statistieken en literatuuronderzoek.

In de documentaire erkent Kohne dat het onderzoek niet kan uitsluiten dat de uitstoot van Corus met het hoge kankerpercentage te maken heeft. ,,De GGD wil dat de uitstoot van Corus zoveel mogelijk wordt beperkt. Wij zijn ook niet tevreden met de nieuwe vergunning'', zegt Kohne. Tevens geeft hij aan een onderzoek naar de oorzaken van het hoge kankerpercentage in de IJmond te willen doen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9