9 april 2008

#09-04-08 Typische NHD paden

Typische NHD paden

vanochtend weer een heerlijk stukje door het NHD gereden, bij Egmond a/d Hoef erin en tot Wijk aan Zee heerlijk heen en weer gekronkeld over allerlei paden.
Zoals gewoonlijk denk ik eigenlijk nergen aan tijdens het fietsen, ik kijk veel om me heen, soms iets te veel met alle gevolgen van dien. Ik kijk naar van alles; beesten, plantjes, raar gevormde bomen, rare mede recreanten, wolken, eigenlijk alles wat ik op mijn pad tegenkom.
Uiteraard kijk ik ook altijd goed waar ik rij op het pad en vandaag viel opeens het kwartje.....de paden in het NHD zijn echt heel anders dan in de rest van het land, ook veranderen de paden per 100 meter ongeveer.


Zo is daar de Singletrack, geen gewone maar 1 met mooi, fris mos aan de zijkanten.


De Doubletrack, een soort karrenspoor of 2-baans singletrack. Een typisch NHD pad wat je van Bergen tot Wijk aan Zee tegenkomt.


De Tripletrack; eigenlijk een Doubletrack met een Singletrack in het midden. Komt niet zo frequent voor als de Doubletrack maar geregeld zul je hem toch aantreffen.


Het NHD asfalt; een breed pad wat hard en glad is, net als asfalt. De noppenbanden grommen zelfs op deze paden. In de zomer zijn ze vaak echt kneiterhard terwijl ze in het voor- en najaar nog wel eens kunnen "zuigen".


Ook het zachte zandpad is natuulijk een typisch NHD pad bedenk ik me net....even een foto uit de oude doos gepakt...Deze paden tref je nu wat minder aan dan voor de invoering van de fietsmaatregel. Bijna alle open duinpaden zijn immers verboden gebied voor fietsers. Het pad bij de Kikkerpoel is wel het beste voorbeeld, maar ook de grote open vlakte tussen Egmond Binnen en Camping Bakkum is een mooi voorbeeld van een schitterend zandpad om lekker hard overheen te stoempen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9