3 april 2008

#03-04-08 Meer grote grazers in NHD

Grazers veroveren duingebied bij HeemskerkHeemskerk -  De grote grazers veroveren het duingebied van Heemskerk. Deze week zijn - na het plaatsen van veeroosters, klaphekken en kilometers raster - 21 Schotse hooglanders losgelaten. Vier exmoor pony's volgen snel.

Er waren al grazers in het duin, maar vooral in stille percelen. Nu zijn ze bijna overal. Toch acht PWN-boswachter Willem Schavemaker de kans om ze te treffen niet zo heel groot. ,,Het zijn 25 dieren op 500 hectare, dus reken maar uit. Het is net als met ons boswachters. De een ziet ons vijf jaar niet, de ander ziet ons twee keer op een dag.''

Niet iedereen is blij met de grote grazers in het duin. Vooral de hooglanders zien er gevaarlijk uit met hun grote hoorns. Volgens Hans Logchies van natuurbegrazingsbedrijf Crosshill is het evenwel een heel rustig runderras. Ze doen geen vlieg kwaad. Hij beveelt wel aan om ze niet te voeren en enige afstand te houden.


Wij van NW9 zijn uiterst content met onze Schotse 4-voeters. Niet alleen is het een prachtig gezicht om deze beesten in hun "natuurlijke habitat" te zien rondscharrelen, ze zijn ook degene die overal mooie singletrackjes maken. Waar je overigens niet op mag fietsen.........helaas.
groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9