13 maart 2008

#13-03-08 Kraamkamer De Kruisberg

Geboortegolf op komst bij schapenkudde De Kruisberg



Na zeezoogdieren nu wat aandacht voor de landzogers....ik denk dat binnenkort de Schotse hooglanders of de knollen ook wel weer langskomen.....
Deschapen die nog moeten bevallen staan op het rustigere, niet toegankelijke, deel van de weide. De verse moeders met de jongen staan aan de kant van het fietspad. Het is er een drukste van jewelste!

Heemskerk
Een geboortegolf is op handen bij boerderij De Kruisberg in de duinen bij Heemskerk. Er lopen 350 drachtige Scottish Blackface schapen. De teller stond gisteren op acht 'bevallingen'. Dus zijn er nog 342 te gaan.

'Bevallen' is natuurlijk een fout woord. Wie Hans Logchies van stichting Crosshill spreekt, eigenaar van de kudde, maakt met de woorden 'werpen' of 'aflammeren' goede sier. Dat is het vakjargon. Hoe dan ook, de kudde staat op springen. De eerste lammetjes lopen al rond, waaronder een drieling. De komende weken is het een drukte van belang.

,,Het is een hard ras. De meeste ooien en lammeren redden zichzelf goed. Een op de tien heeft hulp nodig'', vertelt Logchies die in deze kraamperiode assistentie heeft van twee stagiairs van het Clusius College in Alkmaar: Petra Valkering en Barry Does. Zij houden in het open veld een oogje in het zeil, voeren hooi bij en grijpen in als het lammeren niet wil vlotten

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9