16 april 2012

#16-04-12 MTBNW9 vs Trouw

MTB-Noordwest 9 vs TrouwZoals jullie weten plaatsen wij veel berichten over mountainbiken, de regio en de natuur waarin we zo prettig fietsen. Deze berichten kopieeren we van nieuwssites, nieuwssites die maar al te graag willen dat je de content deelt via social media. Wij hebben in den beginne besloten om de site leesbaar te houden en plaatsen nieuwsberichten integraal, je hoeft dus niet verder te klikken om het gehele bericht te lezen. Uiteraard vermelden we altijd de bron met een link.
De bronnen die we veel gebruiken zijn het Noordhollands Dagblad, RTV Noordholland maar ook de Volkskrant, Trouw etc.

Het nieuwsbericht waar het in dit betreffende stuk over gaat is Het paard moet terug in de bosbouw.

Dit artikel dateert van 21-11-2008! 3,5 jaar geleden!

Op 03 februari 2012 ontvingen we, zonder enige waarschuwing, een factuur van Banning advocaten a 535,48 euro voor het "gebruik" van een krantenartikel uit Trouw. Volgens de factuur had Trouw enorme schade geleden doordat wij dit artikel geplaatst hadden......

Het blijkt dat Trouw de firma Auxen inhuurt om het internet af te speuren naar bloggers die artikelen gebruiken van o.a. Trouw. De Firma Auxen huurt vervolgens weer Banning Advocaten in om het geld te incasseren bij de kleine blogger.

Aangezien MTB-Noordwest 9 een hobbyproject is, en geen enkele inkomsten heeft(sterker nog...het kost geld), betekent een factuur van 535,48 euro eigenlijk dat we failliet zijn. Met ongeveer 5000 unieke bezoekers per maand zouden we echter veel mensen teleurstellen......

Dus zijn we een koehandel begonnen met Banning advocaten. Advocatenkantoor Van Diepen van der Kroef (ook mountainbikers) was zo vriendelijk om ons kosteloos bij te staan tot aan, desnoods, de hoge raad.
De factuur was als volgt opgebouwd:
-Economische waarde artikel    130,24 euro
-Schadevergoeding                  130,24 euro
-Advocaatkosten                      125,00 euro
-Administratiekosten                150,00 euro

Eerst een zielige email eruit richting Banning. Excuses, verbazing, niet-commercieel gebruik blablabla en een voorstel van  205,24 euro(Economsiche waarde + de helft van de administratiekosten)
Banning ging uiteraard niet akkoord maar kwam wel met een aanzienlijke verlaging, namelijk 345,36 euro.
Daarna werden er wat voorbeeldvonnissen heen en weer gemaild en kwam Banning met weer een nieuw voorstel; 280,24 euro.
Uiteraard gingen we daar in eerste instantie niet mee akkoord en bleven bij het bod van 205,24 euro en hebben dit gelijk overgemaakt. Het verschil was nu nog maar 75 euro en we hadden gedacht dat hiermee de kous af zou zijn....om voor 75 euro een dagvaarding te sturen(deze kost nl. 76 euro) en een rechtzaak te beginnen leek ons kapitaalvernietiging.
Echter bleef Banning bij 280,24 euro. Omdat wij ook geen zin hadden om voor 75 euro een rechtzaak te beginnen, met de kans dat het uiteindelijke vonnis hoger zou uitvallen, hebben we besloten om het op 280,24 af te maken.
Ook zou het bij ons privegeld betreffen, terwijl Dhr. Berendsen van Banning met geld van de baas zou kunnen procederen.
Echter hebben we nog afgedongen, gewoon om nog even vervelend te doen, om het resterende bedrag in 2 termijnen te mogen voldoen.....

Leergeld? Wellicht.....maar zeker zondegeld.
Natuurlijk wisten we dat je officieel geen artikelen integraal mag overnemen, maar wie had gedacht dat er bedrijven zijn die het net afspeuren naar dit gebruik en je dan na 3,5 jaar nog een factuur sturen met een belachelijk hoog bedrag?

Gevolg voor MTB-Noordwest 9 is dat we de hele website hebben aangepast. Alle integrale artikelen, ook die van het NHD en RTVNH hebben plaats moeten maken voor 1 of 2 regels van het artikel met daaronder de tekst "lees hier verder" die je vervolgens redirect naar het originele artikel.
De leesbaarheid van de site is hier enorm door aangetast, maar dit is de enige oplossing die risicovrij is.

Achteraf bleek dat de bronvermelding onder het artikel de reden was dat Auxen het artikel na 3,5 jaar alsnog vond......probeer je het netjes te doen, krijg je alsnog het deksel op je neus!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9