27 januari 2012

#27-01-12 Welkom in het NHD

Welkom in het NHDWij zetelen nog immer in de Klankbordgroep Fietsmaatregel van PWN. Samen met wandelaars, ruiters, hardlopers, tourfietsers, racefietsers, natuurorganisaties en mountainbikers van diverse pluimages en zeer uiteenlopende meningen komen we 1 keer per jaar samen om gezellig te babbelen over de fietsmaatregel.

De laatste jaren is de bijeenkomst vaak een kopie van de bijeenkomst van het jaar daarvoor.
Ieder jaar is er weer de dame die klaagt dat ze het vervelend vindt als ze nog net op tijd haar hondje aan de kant kan trekken voor naderende MTBers. Ze is er van overtuigd dat als de MTBers de kans krijgen deze recht over haar hondje heenrijden......waarom? Zeg het maar!
Duinbehoud meld ieder jaar steevast dat men geen schade van MTBers constateert aan de paden. En dat er niet buiten de paden gereden wordt.
Dan is er de individuele MTBer die ons er ieder jaar op wijst dat "Wij wel moeten realiseren dat we te gast zijn in het NHD en dat we dat moeten koesteren en ons absoluut moeten schikken in wat PWN voorstelt". Deze biker(of stiekum toch niet?) is doodsbenauwd dat PWN het gebied sluit voor bikers.
De NTFU schittert altijd door afwezigheid. PWN is altijd ruim vertegenwoordigd door diverse managers, boswachters en een notuliste. Ieder jaar wordt er weer een regeltje gepresenteerd die de mogelijkheden van de MTBer beperkt of ontmoedigt.
De hinder blijft immers op een gelijk nivo als voor invoering van de fietsmaatregel, voor ons nog steeds HET bewijs dat de regel dus niet werkt en prima afgeschaft kan worden.

Iedereen merkt wel dat het in het weekend voor 10:30H STERREVENSDRUK is op sommige plekken in het NHD(Bergen/Heemskerk). Niet geheel verrassend aangezien alle MTBers binnen 2 uur tijd "hun ding" moeten doen. Wij hebben deze regel niet verzonnen en zouden ook liever op rustigere tijdstippen fietsen, bijv. eind van de middag of straks weer in de avonden. Op deze momenten is het NHD immers uitgestorven.
PWN denkt hier echter anders over en houdt angstvallig vast aan de ingeslagen weg met als resultaat dat je ziet dat er voor 10:30H heel veel druk ligt op sommige gebieden in het NHD. Groepen wandelaars, prikstokkers, trimmers en fietsers die op een paar vierkante meter allemaal genieten.....gezellig hoor maar ook wij als MTBer komen in het NHD om rustig te recreeren en te genieten van de natuur, ruimte en rust.

De meest leden van de klankbordgroep hebben ingestemd met het voorstel van PWN dat er een "statement" met omgangsvormen moest komen voor de gebruikers.
Jullie weten inmiddels wel hoe wij over dit soort epistels denken.

Het zijn vaak opsommingen van omgangsvormen die voor 99% van de mensen normaal. De 1% die zich "misdraagt" bereik je niet met zo'n epistel en zal zich er dan ook niets van aantrekken.

Maar goed.......komtie:

Welkom in het Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat (www.pwn.nl/puurnatuur) ligt tussen Wijk aan Zee en Bergen. Het gebied is eigendom van de Provincie Noord-Holland en wordt beheerd door PWN. Elk jaar krijgt het NHD miljoenen keren bezoek van mensen die er, ieder op hun eigen manier, recreeren. Dat gaat goed samen als we wederzijds rekening met elkaar houden.

Op pad
Er liggen honderden kilometers wandel-, fiets- en ruiterpaden, die het iedereen mogelijk maken op haar/zijn eigen wijze te genieten van de natuur. Soms maken diverse doelgroepen gebruik van een en hetzelfde pad. Bijvoorbeeld wandelaars en fietsers. Want tot 10.30H uur mogen fietsers in het NHD elke dag ook op de onverharde wandelpaden in de boszone komen. Leuk voor MTBers, die van een uitdaging houden. Om het gezamenlijk gebruik van paden goed te laten verlopen, is het volgende van belang:

Wandelaars en fietsers
Voor wandelaars en reguliere fietsers geldt: geef elke gebruiker de ruimte en respecteer elkaar.
Fietsers: houdt rechts op de verharde fietspaden.
Wandelaars: ga op de verharde en onverharde paden aan de linkerkant lopen zodat je tegemoet komende fietsers kunt zien en niet wordt verrast.
Allen: respecteer de natuur; pluk geen planten, laat de dieren met rust en het enige dat je achterlaat zijn voetstappen, hoefafdrukken, bandensporen en zweetdruppels.

De MTB Off the road code:
- fiets in kleine groepen (liever 3 groepjes van 5, dan 1 van 15)
- grote groep: werk met een intervaltijd
- ruiterpaden zijn altijd verboden terrein (veiligheid)
- vermijd drukke locaties, voorkom onderlinge hinder
- geef wandelaars op wandelpaden voorrang
- benader overige recreanten met gepaste snelheid, laat op tijd merken dat je er aan komt, geef elkaar de ruimte, passeer en groet vriendelijk

Het Noordhollands Duinreservaat biedt ruimte aan vormen van rustige recreatie zoals wandelen, hardlopen, ruitersport, tour- en racefietsen en mountainbiken, zodat ook de natuur zich kan handhaven en ontwikkelen. Laten we het leuk houden met en voor elkaar. Wees Welkom En Geniet.

Groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9