2 december 2011

#05-11-11 MTB op ruiterpaden

MTB op ruiterpadenDeze week ontvingen we een nogal verontrustende mail van de boswachter.....het citaat:

Het is jullie al langer bekend dat er MTB-ers zijn die het interessant vinden om ook de ruiterpaden te gebruiken voor hun sport. Ondanks controles van onze kant constateren we dat dit nog steeds gebeurd. Het uitschrijven van boetes is voor ons een middel om een doel te bereiken. In het geval van het MTB-en op ruiterpaden is ons doel dat dit niet gebeurd. Om dit doel te bereiken vinden wij het prettiger om niet meteen naar het middel boetes uitschrijven te grijpen maar is het idee om dat via voorlichting te bereiken. Het MTB-en op ruiterpaden is niet gewenst omdat dit problemen geeft op het gebied van veiligheid. Paarden zijn vluchtdieren en zullen bij een onverwachte situatie (onverwachte ontmoeting tussen ruiter en fietser) schrikken en als het tegen zit op hol slaan met alle gevolgen van dien voor zowel ruiter als fietser. Ook is de ruimte op ruiterpaden niet voldoende om fietsers en ruiters op 1 pad toe te staan. Verschil in snelheid van ruiters en fietsers op de smalle ruiterpaden veroorzaakt onderlinge irritatie. Het duin in gaan om te MTB-en of om paard rijden doe je voor je ontspanning. Irritaties is iets wat daar niet bij past.

Er zijn alleen een paar hardnekkige punten waar wel met regelmaat gereden wordt door MTB-ers op ruiterpaden. Van noord naar zuid zijn dit:
    #    Stukje ruiterpad tussen de Korte weg en de parkeerplaats Verspyckweg te Bergen aan Zee
    #    Ruiterpad aan de noordkant van de Noorderstraat de Heerenweg in Bakkum
    #    Recht tegenover Johanna's Hof aan de noordkant van de Zeeweg
    #    Het ruiterpad begin van de van Oldenborghweg parallel aan de Valleiweg in zuidoostelijke richting. Ook op het stukje weg van de van  Oldenborghweg mag overigens niet gefietst worden tussen de bommel aan de Zwarte weg en het Kieftenvlak in.
 
Nog een punt van aandacht is het MTB-en op het Russenduin/Huize Glory, het terrein van het voormalige Bio-vakantieoord in Bergen aan Zee. Bij de ingang stond een bordje opengesteld voor bezoekers met een paar verwijzingen naar de toegangsvoorwaarden. Een van de toegangsvoorwaarden is het vrij wandelen op wegen en paden. Het MTB-en op onverharde paden is op het gehele Russenduin niet toegestaan. Onverlaten hebben het bordje weg gehaald. De situatie is echter nu niet zo dat het Russenduin een vrijstaatje is geworden waar iedereen kan doen waar zij zin in hebben. Want daar lijkt het op dit moment wel op. Over het hele terrein zie je MTB sporen. Ook buiten de paden. Ik vind dit niet getuigen van respect voor de natuur en de eigenaar van het Russenduin. Het Russenduin is een particulier terrein dat zij hebben opengesteld voor publiek maar dat publiek hoort zich dan wel op een nette manier te gedragen.
 
In harmonie omgaan met elkaar is het credo om met zijn allen te genieten van het prachtige duingebied in veiligheid en zonder irritaties.

Kortom: Hou je aan de regels! We weten allemaal wat wel en niet mag en zo leuk is nou ook weer niet om over ruiterpaden te rijden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9