2 maart 2011

#02-03-11 V1 installatie in NHD

V-1 installatie blootgelegd in duingebiedEen heel kort en bondig bericht op NHD.nl, journalistiek zou je het niet eens kunnen noemen. Gelukkig hebben we Wikipedia.
Nog een leerzame link.
De Fieseler Fi 103, beter bekend als de Vergeltungswaffe 1 of de V-1 bom, was een klein onbemand vliegtuig dat met een pulso-straalmotor was uitgerust. Ook al was een onbemande versie voor de Luftwaffe interessant, er ontstonden eind 1943 ook plannen voor bemande versies. Er werden meer dan 30.000 exemplaren gebouwd in geheime / ondergrondse fabrieken die pas na de Tweede Wereldoorlog werden ontdekt.

Meer dan 4800 Fieseler Fi 103 werden door de Duitsers op Londen geschoten die vanuit Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland werden gelanceerd maar later ook op andere doelen zoals Antwerpen. Omdat de Britten een nieuwe vijand hadden en de tactieken nog moest aanleren werden er in totaal 1900 V-1 bommen uit de lucht gehaald. Naarmate de oorlogsjaren toenamen hadden de Britten tactieken zodat er minder slachtoffers vielen.


De fundering van de V1-installatie in de duinen bij Castricum is helemaal compleet.
Dat is goed te zien nadat een groep brugklassers van het Jac P. Thijsse College het betonwerk heeft blootgelegd.

Het was een flinke klus, vooral vanwege de taaie boomwortels die er overheen waren gegroeid. De leerlingen maken een studie van de Duitse installatie uit de oorlog.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9