21 februari 2011

#21-02-11 Paddenklus

PaddenklusDegene die de afgelopen weken bij de officiele start de route van Schoorl opgegaan zijn hebben vast wel wat reuring opgemerkt nabij het Witte Huis in Aagtdorp, de padden krijgen een nieuwe, veilige route naar vruchtbare wateren en gronden.

Schoorl
Een grondwerkbedrijf voltooit deze week een belangrijke paddenklus aan de Duinweg bij Aagtdorp. Over een afstand van ruim 300 meter komt een van kunststof vervaardigd scherm, dat padden zal leiden naar tunnels onder het wegdek.

Zo wordt de trek vrijgemaakt naar een waterrijk poldergebied, waar de dieren in het vroege voorjaar zorgen voor het nageslacht. Vorig jaar werd de Duinweg tussen Schoorl en Bergen gedurende vijf weken afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Aanleiding was het nemen van verkeersremmende maatregelen en de aanleg van een tweetal paddentunnels Eerder vingen vrijwilligers van de werkgroep de padden op voor een gespannen net, waarna de dieren in emmers werden overgezet.

De tunnels (faunapassages) stonden al geruime tijd op het verlanglijstje van de werkgroep.Ze geven ruimte aan padden, kikkers, muizen, salamanders en zelfs egels voor een veilige verbinding tussen het duingebied, hun winterverblijf, en de polder. De gemeente Bergen stelde vorig jaar geld beschikbaar voor de aanleg van de tunnels. Dit was echter niet toereikend voor de totale klus. De schermen waren daar niet bij inbegrepen. Dit is nu dus rond. Of er binnenkort geld vrijkomt voor schermen aan de overkant van de Duinweg, is nog de vraag. De padden en andere zoogdieren met hun kroost kunnen dan weer onbelemmerd het duingebied bereiken om te overwinteren.Giften hiervoor zijn welkom op rekeningnummer 119139510 t.n.v. Landschap Noord Holland, waarbij de plaatselijke paddenwerkgroep is aangesloten (o.v.v. werk paddentunnels).

Bron: Duinstreek

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9