4 januari 2011

#04-01-11 De gele trilzwam

De gele trilzwam, kleur in sombere dagen.Op deze donkere dagen rond de jaarwisseling is kleur in het duin schaars. De Gele trilzwammen op de eiken in het duin springen dan ook meteen in het oog. Als kleurige snoepjes hangen ze, precies op ooghoogte, op en onder eikentakken geplakt. Ik kan ze dus goed bewonderen.
Hun vruchtlichaam bestaat uit een propje van gelatineuse, slappe lobben. Ze zien en vochtig en glad aan maar als ik er zachtjes in knijp zijn ze verrassend veerkrachtig. En ondanks de kou zijn ze niet bevroren, alsof er een natuurlijk antivries in zit.
De exemplaren die ik vandaag zie zijn overigens niet geel maar knaloranje.

In het duin is de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) wel vaker oranje dan geel. Zijn kleur is ook afhankelijk van zijn leeftijd en zijn vochtgehalte. Straks als hij wat ouder is trekt hij langzaam bleek weg. Als hij verdroogt verschrompelt hij tot een taai donkeroranje velletje. Na een regenbuitje kan hij weer opzwellen tot zijn oorspronkelijke vorm en krijgt hij weer meer kleur. Een taaie rakker dus, deze paddenstoel. Achter zijn misleidende uiterlijk van overmaatse, gerimpelde gombal schuilen nog meer geheimen. De Gele trilzwam is namelijk een parasiet. Hij haalt zijn voedingsstoffen niet uit het dode hout maar uit een ander levend organisme. In het duin is dat meestal de zwamvlok van een Schorszwammetje dat op eikenhout leeft.
Vandaar dat u de Gele Trilzwam ook vaak op eikenhout vinden.
Gaat u hem zelf maar eens zoeken...
De gele trilzwam komt het hele jaar voor en overleeft klaarblijkelijk zelfs vele weken van sneeuw en strenge vorst.
Hij kan tot 10cm breed worden. Het is een algemene soort. De kans dat u succesvol bent op uw zoektocht is dus groot. En ook buiten het duin kan u ze vinden want de Gele trilzwam is een soort die zowat in de hele wereld voorkomt.

Volgens mijn Russische buurvrouw verschijnt deze zwam in je voortuintje als je vervloekt bent door een heks. De beste manier om de vervloeking ongedaan te maken is het zwammetje lek te prikken met spelden. Ik hou het er maar op dat dit alleen in Rusland nodig is, maar ik zet voor u wel een heel mooi exemplaar op de foto. Om u over te verwonderen tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar en u een groen 2011 toe te wensen.

Ina Roels, boswachter.

Bron: De Duinstreek.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9