24 augustus 2010

#24-08-10 Dynamisch duinen?

Dynamisch duinen?

We schreven al eerder over de werkzaamheden in het PWN gebied rondom de Bunkerklim en in het Buizerdvlak. Afgelopen zaterdag spraken we de boswachter en werd ons alles nog eens haarfijn uitgelegd.
Kort door de bocht schieten we, de recreanten, er geen ruk mee op.
Het Buizerdvlak(zie kaartje & foto-1)wordt een stuifduin waar je als recreant niet mag komen. Veel bomen in het wel toegankelijke deel zijn gesneuveld met argumenten waar je nekharen rechtop van gaan staan(de trekkers moeten er langs kunnen en een onoverzichtelijke bocht in het fietspad is nu veiliger.....foto-10), paden zijn flink uitgedund waardoor de natuurbeleving in onze ogen veel minder is geworden en de paden eerder zullen opdrogen en rul worden.

Vanaf de Bunkerklim begint de ellende, op de kruising vanaf de top zijn vele bomen gekapt(foto-3 & -4) en eenmaal linksaf geslagen is het pad zo'n 6 meter breed gekapt(voorheen zo'n 3 meter breed).(foto-5)
Aan de voet van de afdaling is een groot gebied(zo'n 150mtr bij 150mtr) gezond dennenbos gekapt.(foto-6) Van de prachtige grote boom, die waar je net rechts langs kon of niet......, in het bochtje naar rechts is niet veel meer over dan een stuk haardhout.(foto-7)
Verder is het een kale bedoening rond de voet van de zuidelijke afdaling van de Bunkerklim.
Dit kale gebied wordt een depot waar de afgegraven begroeiing van het Buizerdvlak word gedumpt door trekkers en tijdelijk word opgeslagen. Vandaar gaat het verder per vrachtwagen door het NHD richting de Zeeweg.(zie kaartje) Waarom niet door Bergen aan Zee zou je denken? Immers via het fietspad(Verspeykweg, foto-2)) sta je zo bij het Zeehuis in Bergen aan Zee. De gemeente stak hier echter een stokje voor.
Omdat het een gezamenlijk project is van SBB & PWN word de grond afgevoerd via het NHD en het hout via de paden van SBB.

Dan is er nog foto-8....een 4 meter breed pad is gemaakt in een gebied waar oude eikenboompjes zeer langzaam groeien vanwege de schrale grond.....zonder pardon is er een bomenrooier tekeer gegaan omdat er een hek geplaatst moet worden..........

Natuurtechnisch gezien is het waarschijnlijk een prachtig project, qua natuurbeleving word het voor de recreanten alleen maar minder. Zeker gezien het feit dat het Buizerdvlak niet toegankelijk is voor recreanten, in het toegankelijk deel blijven we zitten met paden zo breed als snelwegen & kaalgekapte stukken bos waardoor paden eerder zullen verzanden......

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9