6 augustus 2010

#06-08-10 Herderin in het duin

Herderin in het duinMet een kudde van 150 Veluwse heideschapen

Wie een echte schaapherder met kudde in actie wil zien, kan vanaf maandag 9 augustus zijn hart ophalen. Dan begint PWN daar, als beheerder van het Noordhollands Duinreservaat, met begrazing door schapen. Iedereen is vanaf 10 uur van harte welkom om de schapen te komen begroeten en een schaapherder met honden in actie te zien. De kudde start zijn tocht vanaf de Kogendijk.

Herderin Marijke Dirkson, tevens auteur van het boek "Op pad met de boswachter', heeft een kudde van 150 Veluwse heideschapen. Samen met haar twee Border collies vertrekt ze om 10.00 uur vanaf de Kogendijk in Bergen. Via de Nesdijk en het Paddenpad gaat ze richting De Oude Hof aan de Eeuwige laan. Hier houdt de schaapskudde een pauze van 10.45 tot 11.30 uur waarbij het publiek ook van harte welkom is. Boswachters van PWN geven samen met de herderin op deze idyllische plek informatie en beantwoorden vragen.

De kudde vervolgt zijn weg door het Bergerbos via de Sparrenlaan en gaat over de Zwarteweg richting de Uilenvanger, het IVNcentrum in het Noordhollands Duinreservaat. Tussen 12.15 en 13.00 uur pauzeren de schapen hier nog een keer. Daarna gaan ze het duin in.

Voor belangstellenden dus genoeg kansen om kennis te maken met deze nieuwe duinbewoners. De komende 6 weken zijn herderin Marijke en haar kudde nog te zien en te bezoeken in het duingebied rondom de Uilenvanger.

Begrazing nodig
Een schaapskudde is goed in staat om het verruigde duinlandschap weer open te maken en de heide te verjongen. Het (van nature) open duin verruigd namelijk en groeit door allerlei oorzaken dicht. Een daarvan is de teruglopende konijnenstand, die wordt geplaagd door virusziektes zoals VHS.

Sommige delen van het duingebied bij Bergen zijn te kwetsbaar voor grote grazers als Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Exmoorpony's. De herder zorgt ervoor dat de schapen op het juiste moment en op de juiste plekken grazen. De schapen zorgen er ook voor dat de heide in dit kalkarme duingebied weer vitaal wordt en nog uitbundiger gaat bloeien. Dat kunnen bezoekers met name in augustus en september met eigen ogen zien en er volop van genieten.

Duinbezoekers die angstig zijn voor het grotere vee, kunnen nu genieten van een schaapkudde

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9