30 mei 2010

#30-05-10 Rupsen met een web

Rupsen met een webVanochtend reed ik op de Johannisweg, om en nabij de Boet van ome Kees toen mijn oog werd gevangen door bovenstaand tafereel.....spinnen?, luis?, aliens?...nee, rupsen met een web. Volgens boswachter Natasja geheel ongevaarlijk voor mens en plant......


Het zijn de rupsen van een van de stippelmotten, waarschijnlijk die van de Kardinaalsmutsstippelmot. Dat is een micro-vlinder, een nachtvlinder. De rupsen vreten de struik helemaal kaal. Na het verpoppen verschijnen er kleine witte vlindertjes met zwarte stippen. Ook verschijnt er dan weer blad aan de Kardinaalsmutsstruiken.
Het ziet er akelig uit voor de struiken, maar het gebeurt ieder jaar en kan verder geen kwaad.
Hetzelfde geldt voor de kleine groene rupsjes die je nu overal, zwevend aan een draadje tegenkomt. Die zijn van de grote- en de kleine wintervlinder en hebben de gewoonte om eiken kaal te vreten.
Het kan echter geen kwaad. De verpopping vindt plaats voordat de bomen en de struiken voor de tweede maal uitlopen. Dat gebeurt rond 21 juni, het feest van Sint Jan, het tweede lot van een boom of struik heet dan ook het Sint Janslot. En half juli is er niets meer dat herinnert aan de kaalgevreten bomen en struiken.
Het zijn beslist geen plaagsoorten, het hoort gewoon bij de natuur.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9