11 mei 2010

#11-05-10 Bluswater

Bluswater in de bossen & duinenGoede actie van de Bemo! Oproep aan MTBers.....deze watertanks zijn niet bedoeld om je bidon/Camelbak te vullen en/of het nemen van een frisse duik na een rondje Schoorl!
Bidons kan je nog altijd gratis vullen op de Bokkenweide.

Bekijk hier het filmpje van RTVNH.

Schoorl-
Staatsbosbeheer gaat putten slaan in de Schoorlse Duinen om bij brand sneller bluswater beschikbaar te hebben. Als tijdelijke maatregel zijn maandag twee containers met water en een volle waterwagen geplaatst in het natuurgebied.

De containers en waterwagen, gesponsord door reinigingsbedrijf Bemo te Dirkshorn (wie sponsort Bemo met een mooie website???), werden maandagavond door de brandweer gevuld met elk 20.000 liter water. De totale hoeveelheid water staat gelijk aan de inhoud van dertig brandweerauto's. Ze zijn geplaatst in het zuidelijke deel van de Schoorlse Duinen. Daar waren in nog geen vijf maanden vier ernstige branden. Er wordt uitgegaan van brandstichting.

Als blijvende maatregel om eerder water in het natuurgebied bij Schoorl te hebben, worden nog dit jaar bronnen aangelegd. Staatsbosbeheer denkt aan vijf tot tien stuks. "Wij hopen snel vergunning van de provincie te krijgen", aldus boswachter Jeroen Pater. "Wij onttrekken geen water aan de duinen."

De snelle aanvoer van water bij de grote branden in de Schoorlse Duinen (totaal 1800 hectare) was een groot probleem. Het duurde geruime tijd voordat voldoende water werd gebracht. Slechts 1 brandkraan is er in het zuidelijke deel. "Die levert te weinig water voor een brandweerwagen", stelt Pater. In het noordelijke deel zijn er meer. Ook is daar een kelder met 15.000 liter water.

Het eerste halfuur is bij het uitbreken van brand in een gortdroog natuurgebied bepalend voor de uiteindelijke omvang van de ramp. De reeks branden noopt Staatsbosbeheer tot extra maatregelen. Met wellen zijn goede ervaringen opgegaan op de Utrechtse Heuvelrug. Op vijf tot tien strategische plaatsen wordt via een pulsboring een forse buis van twintig tot dertig centimeter doorsnede aangebracht op meer dan vijftien meter diepte.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9