11 december 2007

#11-12-07 Verstandig!

Verstandig!

 Op de infopanelen bij de hoofdingangen van het NHD is tegenwoordig de onderstaande tekst te lezen. Wij vinden het een erg belerend stukje maar wellicht is dit nodig anno nu voor sommige bezoekers.Hoe vaak hoor je niet zeggen: 'gebruik toch je gezonde verstand!' Wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee? En hoe gaan we daar in de natuur mee om?
Door je gezonde verstand te gebruiken voorkom je schade voor jezelf en voor de natuur. Je gezonde verstand zal je bijvoorbeeld vertellen dat vuur maken gevaarlijk is en resulteren in een duinbrand. Dat je planten en paddenstoelen waar je ziek van kunt worden beter kunt laten staan. Zo houdt je gezonde verstand jezelf, maar ook je omgeving letterlijk gezond.
Nederland is een dicht bevolkt land. En erg veel mensen recreeren in de natuurgebieden. In het Noordhollands Duinreservaat en in de Kennemerduinen  turven we 7 miljoen bezoeken per jaar en de meeste mensen komen er voor de rust en de ruimte! Dat betekent dat we de rust en ruimte moeten waarborgen. Dat gaat prima als iedereen zich aan de spelregels houdt. Helaas vinden veel mensen dat ze overal recht op hebben, omdat ze er voor betalen. Mensen worden mondiger, maar ook harder en egocentrischer, terwijl we met al die mensen in dit land eigenlijk verantwoordelijker, respectvoller en socialer moeten zijn om nog op een prettige manier te kunnen leven.
We prijzen ons gelukkig dat heel veel mensen wel degelijk hun gezonde verstand gebruiken en heel veel plezier beleven aan de natuurgebieden. We gaan er vanuit dat u bij die mensen hoort en dat u ook heel veel plezier beleeft aan alle activiteiten die we organiseren. Als natuurbeheerder krijgen we daar ook veel voor terug. In de vorm van betrokkenheid en mede verantwoordelijkheid en  plezier als we mensen zien genieten. Daar doen we het voor, en voor de natuur.

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9