11 januari 2010

#11-01-10 Dijk tot Dijk race

Dijk tot Dijk raceDoordat EPE werd afgelast en de alternatieve EPE eigenlijk niet meer was dan een gezellig ritje naar de pier en terug, alhoewel sommige daar anders over denken.....is de Dijk tot Dijk race natuurlijk DE race van het seizoen geworden voor de lokale strandrijders.
Die wedstrijdprikkel moet toch een keer uit de beentjes gefietst worden en de onderlinge, overigens zeer gezonde, strijd moet beslecht worden in een officiele race met jury en tijdswaarneming.

Op 14 februari a.s. wordt wederom de oudste strandrace van Nederland georganiseerd. De strandrace Den Helder -Petten v.v. ging in 1995 van start als de "Rabo Strandrace". Inmiddels staat de 43 km lange strandrace bekend als de "Dijk tot Dijk race".
Na vele succesvolle jaren ging Beachbiking Nederland twee jaar geleden op zoek naar de perfecte locatie. Het historische Walvisvaardersdorpje Huisduinen, waaruit rond 1600 Den Helder (Helder) ontstond, bleek vorig jaar de ideale plek voor de start en finish.
Het historische "Huisduiner kerkje" bleek, na wat zoeken na de voorgaande Dijk tot Dijk race, de ideale achtergrond voor de start en finish anno 2010. Voor het ideale sfeertje wordt op 14 februari het startschot om precies 11:30 uur gelost door twee Napoleontische soldaten die een heus kanon uit 1800 zullen laten bulderen.
Komende editie zal daarom voor de vijftiende keer Den Helder-Petten vv worden verreden. Vele deelnemers zijn deze strandrace al die jaren trouw gebleven. Mannen als Ed Scholte en Frans Kingma stonden bij die eerste editie aan de start en zullen er ook op 14 februari weer bij zijn. Samen met nog ruim 300 andere mountainbike liefhebbers gaan zij ook nu weer de strijd met de elementen aan. Een strijd die de afgelopen jaren heel veel verschillende gezichten heeft gekend. Begonnen als competitie wedstrijd verplichte de KNWU ons na een aantal zeer succesvolle jaren dat de verschillende categorieen niet meer gelijktijdig mochten starten. Voor de recreanten een teleurstelling, omdat zij zich nu niet meer konden meten met profs als Bart Brentjens en Jan Weevers. De weersomstandigheden waren ook niet altijd optimaal. Zo zorgde een springvloed in 2007 voor hachelijke momenten voor de deelnemers. Sommigen verdwenen tot ver voorbij de assen in het kolkende Noordzeewater en werden gedwongen halverwege bij Callantsoog voor een veilige terugweg over de fietspaden door de duinen te kiezen.
De strandrace bracht ook legendarische winnaars. De al eerder genoemde Ed Scholte was in de beginjaren onverslaanbaar. Oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens wist een aantal malen de hoogste trede op het ereschavot te bereiken. Voor Jan Weevers, de man uit Hengelo, was Den Helder-Petten vv 1 van zijn meest geliefde strandraces. Gerben de Knegt en Thijs Al stonden ooit op de hoogste trede. De laatste jaren was het steeds stuivertje wisselen tussen Sander Lormans en Ramses Bekkenk. Op 14 februari aanstaande zal ook de strijd om de Dijk tot Dijk kei waarschijnlijk weer tussen hen gaan.

Beachbiking Nederland heeft er ook dit jaar weer alles aangedaan om DE perfecte strandrace te organiseren. Met Huisduinen als startlocatie, heeft men de ideale plek voor de komende jaren gevonden. Op het voormalige marineterrein, (O.S.&O terrein), vlak naast de start- en finishlocatie is voldoende ruimte voor de deelnemers om te parkeren. De inschrijving is in het oude dorpsschooltje dat tegenwoordig is ingericht als Buurthuis, de start naast het nostalgische Huisduiner kerkje en de finish langs het Napoleontische fort Kijkduin naar het "Dorpsplein" zijn fotogenieke plekken.
Je hebt je nog niet ingeschreven voor de Dijk tot Dijk race 2010? Vergeet dan niet zo snel mogelijk naar www.beachbiking.nl te gaan om dit alsnog te regelen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9