24 december 2009

#24-12-09 Spekgladde duinen

Fietsen in spekglad duin vrijwel onmogelijk

Met de juiste bandenkeuze kom je een heel eind!Het Noord-Hollandse duingebied is bijna onmogelijk te bewandelen of te befietsen. De paden zijn extreem glad. Duinbeheerder PWN heeft bij de ingangen waarschuwingsborden geplaatst.

Een bezoek aan de duinen is momenteel een riskante onderneming. Het is een hele kunst om je staande te houden, net als op veel binnenwegen in de bebouwde kom. Er hebben zich al diverse valpartijen in het duin voorgedaan.

De extreme gladheid is zowel op de verharde als onverharde paden. De sneeuwlaag is in een pure ijsplaat veranderd. Dat is mede te wijten aan de lichte dooi, zo meldt boswachter Ronald Slingerland. Hij merkt op dat de dooi niet doorzet. Op deze manier kan de gladheid nog wel een tijdje duren, vooral in de bossen.

Duinbeheerder PWN is zeer terughoudend met strooien, vertelt de boswachter. Zout strooien is vanwege het effect op de natuur uitgesloten. Op beperkte schaal wordt wel duinzand gestrooid. Maar het effect hiervan is beperkt. "De ijspaden zijn erg oneffen", aldus de boswachter.

Ronald Slingerland en zijn collega's hebben voor het publiek waarschuwingsborden gemaakt. De bedoeling is dat er bij elke duiningang een bord komt te hangen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9