1 december 2009

#01-12-09 SBB gaat kappen

Gedeeltes bos Schoorl worden gekapt na vuurzee

Cursief

Op een aantal plekken wordt bos in de Schoorlse Duinen gekapt. Op andere plaatsen worden runderen ingezet om vergrassing van verdwenen heidevelden tegen te gaan. Deze maatregelen overweegt Staatsbosbeheer na de grote brand in het natuurgebied van drie maanden geleden.

Eind augustus raasde een vuurzee door het bos en duingebied van 1800 hectare. Het getroffen gebied is uiteindelijk honderd hectare. Aanvankelijk werd uitgegaan van een grotere oppervlakte

Staatsbosbeheer grijpt de verwoesting aan om open plekken te creeren, totaal zo'n tien hectare. "Dan kan een natuurlijke vegetatie ontstaan", zegt boswachter Frans Erinkveld tijdens een tochtje door het getroffen gebied. De maatregelen zijn nog niet definitief. Staatsbosbeheer beslist er volgende week over. De trieste aanblik van een zwartgeblakerd natuurlandschap is na drie maanden goeddeels verdwenen. Op veel plekken is nieuw groen zichtbaar geworden. "Kijk hier, een vers jong eikje", wijst Erinkveld op groene blaadjes naast een gitzwarte den. "Voor mij is dat echt een wondertje. Hier zie je de kracht van de natuur."

Een gebied van zo'n 300 hectare zal worden omrasterd. Tegen vergrassing worden waarschijnlijk vijftien Galloway's ingezet. Erinkveld: "Op lange termijn waren we dat al van plan. Door de pyromaan is dit versneld."

De brandstichter is niet gepakt, ondanks een flink aantal tips.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9