7 oktober 2009

#07-10-09 Meer duinkonijntjes

Dieptepunt konijnenstand lijkt voorbijHet was ons ook al opgevallen dat er op sommige plekken weer druk in de paden gegraven werd door deze pluizige knaagdieren.

Heemskerk
De konijnenstand in duinen bij Heemskerk lijkt zich te herstellen. De boswachters noteren tijdens de herfstellingen meer konijnen. Lees hier meer.

Meer over VHS(Viraal Hemorragisch Syndroom):
Het virus veroorzaakt inwendige bloedingen (een hemorragie is een bloeding). Deze bloedingen leiden tot ontsteking van de lever en milt en bloed in de longen. Aan de buitenkant is niet te zien dat het konijn ziek is. Waarnemers vertellen dat de konijnen onverwachts dood neervallen, soms met het eten nog in de bek of met bloed aan de neus of anus. VHS is erg besmettelijk, via de mond of neus. De overdracht geschied door direct of indirect contact. Van konijn op konijn, of via de keutels waar andere konijnen mee in contact komen. Ook dode konijnen zijn besmettelijk.
De VHS epidemie heeft de noodzaak vergroot om in natuurgebieden op de zandgronden grote grazers in te zetten zoals paarden en Schotse runderen. Maar die grazen toch weer anders zodat de natuur er anders uitziet dan bij begrazing door konijnen.
Nu de konijnenplaag de kop is ingedrukt ontstaan er weer andere ecologische problemen. Roofdieren krijgen het moeilijk, en de vegetatie veranderd ook. Met het oplossen van het ene probleem ontstaat er een volgend probleem. Dit laat maar weer eens zien hoe complex de natuur in elkaar zit.

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9