18 januari 2009

#18-01-09 Goed voor het bos & het imago

Goed voor het bos & het imagoRhenen/Amerongen-
Boswachter Jan de Groot draait lachend het raampje van zijn terreinwagen omlaag. "Wel even doorwerken", vermaant hij de man die net in de stromende regen een tak van een struik afzaagt. Hij heeft nog nooit zoveel werknemers gehad als deze zaterdag. Honderd leden van de diverse mountainbikeverenigingen rond de Utrechtse Heuvelrug helpen Staatsbosbeheer tijdens de eerste Boswerkdag om de diverse paden te onderhouden. Bijvoorbeeld rond het Prattenburgse Bos bij Rhenen en de Amerongseberg.

Daarmee willen ze gelijk het imago van mountainbikers verbeteren, want dat is niet zo best. Mountainbikers rijden onbeschoft en ze vernielen de natuur. Niet waar, zegt Bert Lam, voorzitter van het Heuvelrugberaad, een commissie van wielerclubs. Al geeft hij toe dat er kaf tussen het koren zit. "Ik ben met hart en ziel verknocht aan het bos. En de meeste renners maken niets kapot."

Het is, denkt hij, eerder een sociaal probleem. "Als je in het bos loopt en de vouwen worden uit je broek gereden, is dat niet netjes. Maar het is groepsgedrag, verruwing in de maatschappij, wat je niet alleen bij mountainbikers ziet. Het zijn er een paar die het verpesten voor velen."

Marten Hoffmann, zelf renner bij Het Scherpe Woud, schat in dat de fietsers de boswachters zo'n negentien weken werk uit handen hebben genomen. De problemen rond mountainbikers kent hij ook van de andere kant. "Wordt er bijvoorbeeld iemand op het fietspad aangehouden omdat hij op een mountainbike rijdt. Dat kan toch helemaal niet?" Hij fietst graag op de Utrechtse Heuvelrug omdat het een heel mooie route is, zij het dat het rondje van 25 kilometer wel eens wat uitgebreid zou mogen worden. Diverse partijen steunen de actie graag. Van alle kanten is er gezorgd voor catering en winkel Adventure Bikes Veenendaal is zelfs de hele dag dicht omdat iedereen in het bos zit.

Boswachter De Groot vindt het een 'fantastische actie' en is er ondanks een griepaanval toch bij. "Je krijgt zo meer begrip voor elkaar en zij kunnen kijken in de keuken van de terreinbeheerder."

Jai Westfa, druk bezig met een zaag op een stok de hoge takken te verwijderen, vindt het de normaalste zaak van de wereld dat hij een keer zijn fietsdagje opgeeft. "We krijgen heel veel van het bos, nu geven we wat terug."

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9