18 oktober 2008

#18-10-08 Kastanjes poffen

Kastanjes poffen

Als Herman den Blijker het kan, kunnen wij het ook......culinair geneuzel.
Men neme tamme kastanjes, let op!!!! alleen tamme kastanjes!!!! Wat???

ALLEEN TAMME KASTANJES!!!!!!Alleen tamme kastanjes dus, de paardekastanje is nl. giftig!
Het herkennen van de tamme kastanje is vrij eenvoudig;
-de schil die eromheen zit heeft venijnige stekels
-meestal zitten er 3 kastanjes in 1 schil
-de kastanjes zijn aan 1 kant plat en aan de andere kant bol

De tamme kastanje, de zoete, is officieel de Castanea Sativa, van de beukenfamilie, een grote boom die pas laat in zijn lange leven bloeit met een soort katjes die, na bevruchting, kastanjes met een fijn- stekelige bolster opleveren waarin de glanzende kastanjes. Het belangrijkste bestanddeel vormen de koolhydraten (40%), waaronder veel glucose.

40% koolhydraten en veel glucose, perfect voor bikers dus! Het mooiste is ze groeien gewoon op het parcours van Schoorl; zoek en gij zult vinden!

Gepofte kastanjes uit de oven

Verhit de oven voor op de hoogste stand, met de bakplaat er in, zodat die ook goed heet wordt. Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Open de oven, verspreid de kastanjes over de hete bakplaat en sluit de oven weer. Zet de oven op een iets lagere stand (ongeveer stand 5) en laat de kastanjes er 10 - 15 minuten in (als ze echt gaan "poffen", dus uit elkaar knallen, stop dan eerder). Haal ze dan uit de oven, laat ze een beetje afkoelen (zodat ze aan te pakken zijn) en pel dan de harde schil en zoveel mogelijk van het velletje er af. Je kunt de gepofte kastanjes zonder meer eten, of met peper, zout en boter, of met suiker, stroop of honing. Of je kunt ze verder verwerken.

Hartige puree van gepofte kastanjes

Doe de gepofte en gepelde kastanjes in een kookpan. Doe er bouillon bij tot ze net onder staan. Kook ze 30 minuten. Stamp ze tot puree. Geschikt als bijgerecht bij wijze van aardappelpuree. Vaak wordt het gegeten met spruitjes bij wildgerechten.

Zoete kastanjepuree (van gepofte kastanjes)

Volg het vorige recept, maar gebruik melk met een vanillestokje in plaats van bouillon. Haal het vanillestokje er uit voordat je gaat stampen. Je kunt het ook heel fijn pureren met een staafmixer.

Kastanjepuree zonder poffen

Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met bouillon (zo dat ze bet onder staan) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af (vang de bouillon op) en pel ze. Pureer ze met bouillon tot de gewenste dikte. Vermeng de puree met creme fraiche, zout en peper naar smaak.

Kastanje "Mont Blanc"

Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met water (niet te veel) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af, pel ze en pureer ze met de staafmixer. Klop slagroom met suiker stijf. Meng de helft van de slagroom door de kastanjepuree. Vorm hiervan een "berg" en bedek die met de rest van de slagroom.

Kastanjebonbons

Maak een zoete kastanjepuree (zie 1 van bovenstaande recepten). Vorm er kleine balletjes van en zet die koud weg. Vet een bord in met boter en zet dan ook koud weg. Smelt een reep pure chocola "au bain marie". Dompel (m.b.v. een prikker) de koude kastanjeballetjes snel even in de gesmolten chocola. Leg ze daarna op het ingevette koude bord, zodat de chocola direct stolt.

Gepofte kastanjes uit de vuurkorf a la NW9, voor de echte mannen.

Snij de kastanjes kruiselings in aan de bolle kant zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen. Verpak ze in aluminiumfolie, maak er een plat pakket van, geen klomp.
Stook de vuurkorf of BBQ flink op, wacht tot de vlammen verdwenen zijn en leg het pakje kastanjes op de gloeiende resten. Laat ze ongeveer 20-25 minuten liggen en draai ze elke 5 minuten even om.

Eet smakelijk!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9