5 oktober 2008

#05-10-08 PWN rooit de bomen

PWN rooit de bomen"Al deze dennen worden gerooid en daarna is het aan de natuur om het zelf in te vullen" verteld boswachter Fred van de Bosch.
"Maar wordt het behalve voor de dieren ook voor de mensen een leuker bos?" vraagt verslaggeefster Manon Bruyns van RTVNH vervolgens.

Volgens de boswachter wel............we wachten af.

Bot gezegd komt het er op neer dat ze dennenbomen gaan rooien en de overige, inheemse soorten krijgen meer ruimte om vrij te groeien.
Enig idee hoe langzaam een eik groeit op de schrale zandgrond?
Fiets maar eens van Bergen aan Zee naar de ZW-hoek van het parcours, de eiken die daar staan zijn niet groter dan een meter of 4, terwijl ze daar toch al heel wat jaartjes staan en veel groter zullen ze ook niet worden.
Ga er maar vanuit dat zolang wij leven het 1 kale stuifbende zal zijn met alle gevolgen voor de berijdbaarheid van de paden.Luister hier naar het interview met de boswachter.

Bergen-  Het Noord-Hollands Duinreservaat is aan een opknapbeurt toe. De dennenbomen die er nu nog staan, sterven af en het zal niet lang meer duren of het bos is helemaal verdwenen.

En daarom gaat beheerder PWN beginnen met een groot onderhoudsproject.

Loofbomen
Het bos bij Egmond Binnen is een van de locaties waar een beheersplan ervoor moet zorgen dat het bos weer gevarieerder wordt. De eenzijdige dennenbossen zullen mettertijd verdwijnen en eik, esdoorn en lijsterbes krijgen weer ruimte om te groeien.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9