28 september 2008

#28-09-08 Een goed gesprek...

Een goed gesprek...

Het oude, Westfriese spreekwoord:"Met een goed gesprek bereik je meer dan met een dreigende email" was van toepassing op mijn ritje van vanmorgen.

Vanochtend een beetje uitgeslapen dus zat ik pas om 10 uur op de fiets, te laat om door het NHD te rijden en Schoorl rond deze tijd is ook geen pretje.
Dus besloten om naar Egmond te rijden, daar het strand op tot Camperduin, ik was trouwens niet de enige; het was gewoon druk met MTBers op het strand.Bij Camperduin de Polderroute gepakt richting Bergen.
Net voorbij Schoorldam werd ik tegengehouden door een boer, de trekker werd redelijk pontificaal dwars op het pad gezet en de boer kwam mijn kant op lopen. Ik stopte uiteraard.
Of ik wist dat het een wandelpad was? Eh ja! En dat het dus geen MTB route is..............eeeeeeeh, waar heb ik dat eerder gehoord.
Ergens vond ik het wel vermakelijk en ik heb nog even voor me gehouden dat ik van NW9 was.
De boer, laten we hem even boer Even noemen(naar de dijk waar hij aan woont, de Evendijk) vond het maar zielig van die gasten van NW9 dat ze nou uitgerekend op zo'n wandelpad moesten gaan fietsen. Er werden wat vooroordelen, meningen en feiten uitgewisseld en op een gegeven moment vertelde ik hem dat ik van NW9 was, hij moest wel lachen en was blij dat hij eindelijk z'n verhaal bij de juiste persoon kon neerleggen.
Het was een uiterst relaxed gesprek en we zaten redelijk op 1 lijn, als kleinzoon van een boer zijnde heb ik altijd groot respect, bewondering & begrip gehad voor boeren, zeker hier in Nederland.

Het komt erop neer dat Even indertijd benaderd is door de Gemeente Bergen om zijn pad(eigendom) beschikbaar te stellen voor een wandelroute.....daar heeft wat ruilhandel plaatsgevonden en Even moest van de Gemeente een contract tekenen waarin hij voor onbepaalde tijd recht van overpad verleende, dit heeft hij uiteraard geweigerd. Even heeft uiteindelijk toestemming gegeven om uitsluitend wandelaars toe te laten op zijn pad. De reden hierachter is dat het pad begraasd wordt door vee, ook nu liep er een kalf op de dijk en die was toch wel enigzins schrikkerig.
Ook gaat het melkvee 4 keer per dag over het pad, naar de stal en weer terug.
Loslopend vee & fietsers op een smalle dijk gaan niet samen volgens Even, en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.
Mooie was, dat er precies toen hij vertelde dat vee & fietsers niet samen gaan er een groep prikstokwandelaars langs sjokte; En "dat dan" vroeg ik, "met die rare stokken?"
Hij lachte en zei dat hij dat ook het liefste zou verbieden, raar volk vond hij het maar.Al met al een goed gesprek met op het eind van beide zijdes begrip voor elkaars standpunten. Even droeg zelfs nog suggesties aan voor andere paden, maar deze waren reeds in de Polderroute verwerkt.
Ik heb met Even afgesproken dat ik zijn pad uit de route zou halen en dit kenbaar zou maken op de website.

Even vond het fietspad langs de N9 een goed alternatief........daar had ik een iets andere mening over. Er is nl. een veel mooiere route van de Teugelaan naar Schoorldam. Gelijk de nieuwe route even bekeken en gelogged met de GPS.
Het grappige is dat deze route eigenlijk veel & veel leuker is dan de Evendijk........
-geen hekken waar je overheen moet
-er zit echt een prachtig fietspad in.(tussen Bickerslaan & Omloop)
-in verhouding veel singletrack door bos
-meer km'sDe nieuwe route gaat vanaf de Klaassen & Evendijk de Teugelaan in, neem dan het eerste fietspad(Oostgrasdijk) aan je rechterhand(bij dat schitterende huis). Weer een grasdijk zul je denken........helaas, het is gewoon een verhard, legaal fietspad. De oostgrasdijk gaat over in de Omloop, volg deze tot aan de T-splitsing, ga dan links de Bickerslaan op en gelijk weer rechts door een metalen zig-zag hekje. Dit schelpenpaadje eindigd weer op de omloop, rij deze uit tot aan de T-splitsing. Linksaf op de Burgemeester Peecklaan en ga rechtdoor het onverharde fietspad op, het bos in.
Volg hier de GPS track, in het bos is het erg lastig om het uit te leggen.
Uiteindelijk rij je het bos weer uit en kom je op de Bosrandweg, ga rechts en aan het eind scherp links de Rekerweg op, geniet links bij het damhek van het PWN-verboden-te-fietsen-bordje(als hij er tenminste weer niet afgelazerd is omdat de mannen van de Gemeente Bergen niet weten hoe ze Trespa op Trespa moeten verlijmen.........)
Je zit nu weer op de oorspronkelijke Polderroute.

De nieuwe GPS track kun je hier downloaden.(ZIP)

Zo zie je maar dat een conflict vaak heel makkelijk op te lossen is als je maar op de juiste manier communiceert........iets wat de Gemeente Bergen blijkbaar niet onder de knie heeft. Een goed gesprek, van man tot man, werkt beter dan een dreigende email.

ps. boer Even, dank voor het prettige gesprek en de heldere uitleg van de stand van zaken. Mocht er in bovenstaand verhaal echter iets niet kloppen of ben je van mening dat er iets ontbreekt, laat dit dan even weten en stuur ons een email.


groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9