24 februari 2011

#24-02-11 Mariaweg afgesloten

Mariaweg afgesloten van 1 maart t/m 1 september ivm broedseizoen.Dinsdag 1 maart gaat het broedseizoen weer van start, om de nestelende vogels een rustige kraamperiode te bezorgen heeft SBB een aantal regels ingesteld, deze gelden al 10tallen jaren overigens.


Het broedseizoen is in aantocht. De eerste vogels in de Schoorlse Duinen beginnen met het vinden van een nestplek. Tijdens het broedseizoen geldt een aanlijnplicht voor honden van 1 maart tot 1 september, zodat broedende vogels en opgroeiende jongen niet worden verstoord. Ook wordt het deel van de Mariaweg door de Mariavlakte afgesloten.

Broedseizoen

Eind februari, begin maart keren de broedvogels terug uit hun
overwinteringgebieden om te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, beginnen een nestplek te zoeken in de Schoorlse Duinen. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen. De meeste vogels doen dat met zang. Daar kunnen de bezoekers van de Schoorlse Duinen elk voorjaar van genieten in de vorm van een prachtig fluitconcert.

Honden aan de lijn
Vanaf het moment dat de vogels een nest bouwen totdat de jongen het nest verlaten, zijn vogels gevoelig voor verstoring.
Om dit te voorkomen moeten honden overal in de Schoorlse Duinen zijn aangelijnd. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen, dat is hun natuur. Maar dit brengt veel dieren in de stress. De houtsnip bijvoorbeeld, is extra gevoelig omdat deze vogel op de grond broedt. Staatsbosbeheer gaat ook dit jaar intensief controleren of honden in deze periode aangelijnd zijn. Het niet aanlijnen van de hond wordt beboet met een sanctie van 70 euro.(Red.: dit is overigens ook het bedrag wat je betaald als je onverhard buiten de MTB route rijdt!!!!)

Afsluiting Mariaweg
De nachtzwaluw is een zeer zeldzame broedvogel en extra gevoelig voor verstoring. Hij staat op de rode lijst van beschermde vogelsoorten. Om deze nachtzwaluw ongestoord te kunnen laten broeden worden
De Mariaweg en een wandelpad door de Mariavlakte wordt afgesloten. Zo ontstaat er een groot aaneengesloten rustgebied, waar ook andere vogelsoorten van profiteren. Het afsluiten van de Mariaweg en het wandelpad heeft voor fietsers en wandelaars weinig gevolgen. Er blijven genoeg mogelijkheden over om wandelend en fietsend de Schoorlse duinen te ontdekken.

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 februari 2011

#24-02-11 Schoorl in Bikefreak Magazine

Schoorl in Bikefreak Magazine

In de laatste Bikefreak Magazine van 148 pagina's!!! staat een leuk verslag van de Schoorlse MTB route.


Klik de afbeeldingen voor een leesbare versie

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 februari 2011

#22-02-11 Brand in Schoorl

Weer brand in SchoorlSchoorl
Aan de Schoorlse Zeeweg heeft maandag een kleine duinbrand gewoed. Het vuur werd vlak na 17 uur ontdekt.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 februari 2011

#22-02-11 Spaarnwoude vernieuwd

MTB route Spaarnwoude word vernieuwd


Klik de afbeelding voor een grotere versie

De MTB initiatieven in Noord Holland schieten als paddenstoelen de grond uit, kennelijk vruchtbare grond;
-uitbreiding route Geestmerambacht in het nieuwe gedeelte
-oprichten MTB Noordholland
-5-uurs Estafette Geestmerambacht op 22 mei
En nu ook binnenkort een uitbreiding van de route in Spaarnwoude.

Men is nog druk aan het bouwen maar op bovenstaand kaartje staat de nieuwe route en de aanpassingen;

1. Start
2. Kleine uitkijk
3. WC heuvel /Parkeerplaats
4. Schijven
5. Klimmuur
6. Skiheuvel
7. Noordzeekanaal

De rode route is de bestaande route
De witte lijnen zijn de paden die verdwijnen of in de loop van de jaren al verdwenen zijn.
De groene lijnen zijn de nieuwe paden (die er al lagen en die afgelopen winter zijn bij gemaakt)

Ze zijn nog niet klaar maar van Spaarnwoude heeft men groen licht om alles op te nemen in de route en er is ondertussen een aannemer ingeschakeld voor het aanbrengen van schelpen.
De route zal iets langer worden dan voorheen, totaal zo'n 5km

Goed bezig daar!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

21 februari 2011

#21-02-11 Paddenklus

PaddenklusDegene die de afgelopen weken bij de officiele start de route van Schoorl opgegaan zijn hebben vast wel wat reuring opgemerkt nabij het Witte Huis in Aagtdorp, de padden krijgen een nieuwe, veilige route naar vruchtbare wateren en gronden.

Schoorl
Een grondwerkbedrijf voltooit deze week een belangrijke paddenklus aan de Duinweg bij Aagtdorp. Over een afstand van ruim 300 meter komt een van kunststof vervaardigd scherm, dat padden zal leiden naar tunnels onder het wegdek.

Zo wordt de trek vrijgemaakt naar een waterrijk poldergebied, waar de dieren in het vroege voorjaar zorgen voor het nageslacht. Vorig jaar werd de Duinweg tussen Schoorl en Bergen gedurende vijf weken afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Aanleiding was het nemen van verkeersremmende maatregelen en de aanleg van een tweetal paddentunnels Eerder vingen vrijwilligers van de werkgroep de padden op voor een gespannen net, waarna de dieren in emmers werden overgezet.

De tunnels (faunapassages) stonden al geruime tijd op het verlanglijstje van de werkgroep.Ze geven ruimte aan padden, kikkers, muizen, salamanders en zelfs egels voor een veilige verbinding tussen het duingebied, hun winterverblijf, en de polder. De gemeente Bergen stelde vorig jaar geld beschikbaar voor de aanleg van de tunnels. Dit was echter niet toereikend voor de totale klus. De schermen waren daar niet bij inbegrepen. Dit is nu dus rond. Of er binnenkort geld vrijkomt voor schermen aan de overkant van de Duinweg, is nog de vraag. De padden en andere zoogdieren met hun kroost kunnen dan weer onbelemmerd het duingebied bereiken om te overwinteren.Giften hiervoor zijn welkom op rekeningnummer 119139510 t.n.v. Landschap Noord Holland, waarbij de plaatselijke paddenwerkgroep is aangesloten (o.v.v. werk paddentunnels).

Bron: Duinstreek

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 februari 2011

#20-02-11 PVV exit hooglanders

PVV: weg met Schotse hooglandersBinnenkort zijn er weer verkiezingen, de natuur is een speerpunt dus alles word in het werk gesteld om aandacht te trekken, zelfs absurde uitspraken, daar smult de media namelijk van.

Arnhem
De Gelderse PVV vindt dat "geimporteerde exotische" dieren niet in de natuur thuishoren. Daarom moeten de Schotse hooglanders en konikspaarden worden verwijderd uit Gelderland.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 februari 2011

#20-02-11 Brandweer oefent @ SBB

Brandweer Bergen oefent in bossenDe brandweer oefent deze periode in de bossen/duinen bij SBB, niet met water maar speciaal op het off-road rijden, in bijgevoegd filmpje zie je dat dat nog lang niet meevalt met een 16-tonner.(item begint bij 2.22 min)
Lees hier meer en bekijk de video.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 februari 2011

#19-02-11 Bezuinigen op natuur kortzichtig

Bezuinigen op natuur knap kortzichtigTreffend stuk waar we hier in Noordwest Nederland ook de gevolgen van gaan merken.

Den Haag
Bezuinigen op natuur is knap kortzichtig, vindt GroenLinks. De partij doet zaterdag met Kamerleden en kandidaten op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen mee aan de manifestatie Hart voor Natuur tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

18 februari 2011

#18-02-11 MTB-NH een feit!

Mountainbike vereniging MTB-noordholland is een feit!Vanmiddag om 15:00h is onder grote belangstelling en onder het genot van 2 glaasjes PWN leidingwater Mountainbike Vereniging MTB-Noordholland opgericht.
Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats op Robbert's notariskantoor aan de Limmerhoek 31 te Alkmaar.
Na het gedeeltelijk voorlezen van de oprichtingsakte, door Robbert zelf, werden de handtekeningen gezet.
Robbert's notariskantoor mag zich de eerste officiele sponsor van MTB-NH noemen, van harte & hartstikke bedankt!Mr. Robbert van der Weide is veruit de jongste notaris in Alkmaar, maar hij heeft desondanks al meer dan 15 jaar ervaring in het notariaat. In de afgelopen jaren werd hij door zijn clienten vooral geprezen om zijn grote juridische kennis en de duidelijkheid waarmee hij deze op hen kan overbrengen. Daarnaast is hij erg flexibel, waardoor dringende zaken altijd zonder vertraging kunnen worden verwerkt.

Wij kunnen dit beamen!
Wij hebben Robbert nog proberen te enthousiasmeren voor de MTB sport door hem een Bike & Trekking magazine & wat koolhydraten te overhandigen, Robbert gaf echter te kennen dat hij meer te porren was voor de VIP-lounge tijdens Drafbike 2011.

Aan de MTB-Noordholland website word druk gewerkt en volgende week worden de laatste officiele handelingen verricht; inschrijving KvK, Rabobank & KNWU. Ook word volgende week de tijdsregistratie van Mylaps geleverd.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

15 februari 2011

#15-02-11 Bunker ontdekt

Bunker ontdekt op camping BakkumBakkum
Op het terrein van Camping Bakkum is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

11 februari 2011

#11-02-11 Brandweeroefening @ SBB

Brandweeroefening in Schoorlse duinenDe brandweer gaat oefenen en met name in het rijden in het duingebied en los zand. Ik weet nog wel een paar instructeurs die heel goed uit de voeten kunnen op zand....

De brandweer van de Gemeente Bergen houdt op 12, 19 en 26 februari 2011 een oefening in de Schoorlse Duinen.
Er wordt met twee spuitwagens en twee 4x4 bussen een route gereden door het duingebied over bestaande paden. Belangrijkste doel van de oefening is dat de chauffeurs ervaren hoe het is om te rijden in het duingebied. Op twee locaties gaan de auto's van de paden om in een dagrecreatieterrein te oefenen. Zo ervaren de chauffeurs van de brandweer hoe het is om in los zand te rijden. Daarnaast trainen ze op het strand in terreinrijden.
Staatsbosbeheer heeft met de brandweer afgesproken dat de rijsnelheid niet boven de 25 kilometer per uur uit komt. En dat eventuele schade aan paden en dagrecreatiegebieden na de oefening wordt hersteld.
De Schoorlse Duinen werden de afgelopen twee jaar diverse malen getroffen door grote natuurbranden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 februari 2011

#07-02-11 Het koepeltje

Het koepeltje bij de bunkerklimHet koepeltje bij de bunkerklim.......de klim is vernoemd naar een bunker, wat in werkelijkheid een koepeltje is en geen bunker. Bunkerklim bekt natuurlijk veel beter dan de koepelklim.
Wij zijn toch wel benieuwd waar de atletiekbaan gelegen heeft....prestatiegerichte recreatie in het duin??? Toen dus ook al!

Bron: De Duinstreek
Auteur: Ben Hopman(boswachter bij PWN)
Foto's: Joop Smit

Overal in de wereld zijn ze te vinden, of het nu van voor de jaartelling is of uit de gouden of de twintigste eeuw. In ons land loop of rijd je er elke dag wel eens langs of door of over.
Het zijn monumenten. En dan monumenten in elke denkbare vorm. Van dijken, gebouwen, bruggen, kastelen, musea, terpen en wat al niet meer.
Zelfs een boom kan, als het groot en oud, markant en karaktervol, een monument zijn.
Zo wandelend door de duinen over de wandelroute vanuit Bergen aan Zee kom je dan een bijzonder bouwwerk tegen. Het is een koepelvormig iets met een opening, geflankeerd door een schuin aflopend muurtje. Naar binnen lopend zie je dan de restanten van iets wat op een oude put lijkt. Ernaast een rieten stoel en op een plank aan de wand een schrift met pen. Je vraagt je af wat dit alles te betekenen heeft, maar een eerste blik in het schrift verklaart veel. Het is een "verhalenbundel" waar bijna iedere bezoeker zijn verhaal of vertelsel in kwijt kan. Allerlei verhalen, tekeningen, gedichten en vertellingen van jong en oud staan er in te lezen.
Het is niet het eerste schrift wat er nu in ligt, nee, er zijn er al velen volgeschreven.
Wat er met de volle bundels gebeurt weet ik niet, misschien wordt het ooit nog eens gepubliceerd.
De koepel zelf is een overblijfsel uit de laatste oorlog. De put is gedempt met puin en zand maar was een drinkplaats voor paarden. In die tijd werd er in deze woeste, onontgonnen, duinen veel met paarden gewerkt. Er was nog geen enkel verhard pad en er werd in die tijd nogal wat gebouwd.
In die buurt waren een atletiek en schietbaan, bunkers en andere bouwsels te zien.
Het meeste is in de loop der jaren gesloopt en afgevoerd zoals ook de eerste verharde wegen.
Wat rest is een monument in de duinen, een plek om even bij stil te staan. Een plek om even te gaan zitten in de rieten stoel en een persoonlijk verhaal op te tekenen in het schrift.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 februari 2011

#07-02-11 NW9 Nieuwsbrief #23

NW9 Nieuwsbrief #23Hij ligt weer in de mailbox bij onze abonnees, de 23ste!

In deze editie:
#MTB-Noordholland
#Hart voor natuur
#Parcours Schoorl afgesloten op zondag 13-02 van 10:00 tot 16:00
#De NW9 tip

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 februari 2011

#07-02-11 Minder vlinders in duin

Minder vlinders in duinMinder vlinders, maar meer Schotse hooglanders, Exmoor pony's, schaapskudde's en landgeiten. Deze allochtone grazers vreten alle planten die de beheerder niet wenselijk vind. Aan de andere kant komt er ook behoorlijk wat mest uit de grazers die de bodem weer verrijkt en dit heeft ook weer zo zijn gevolgen.
Het is kennelijk toch moeilijk om de jusite balans in de natuur te brengen dmv menselijk ingrijpen. Met de natuur valt immers niet te spotten.

Bron: RTVH

Egmond aan Zee
De vlinderstand in de Noord-Hollandse duinen is sinds eind jaren veertig ernstig teruggelopen. Dat blijkt uit waarnemingen van PWN.
Lees hier meer.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 februari 2011

#07-02-11 Schoorl afgesloten 13-02

Schoorl afgesloten 13-02Via oplettende MTBers bereikte ons het bericht dat er op diverse plaatsen langs de route van Schoorl bordjes hangen met de mededeling dat het parcours op zondag 13-02 is afgesloten van 10:00 tot 16:00.
Navraag bij SBB leerde ons dat dat best wel eens zou kunnen kloppen, maar om het zeker te weten zou navraag bij de organisatie van de Groet uit Schoorl Run wenselijk zijn.........

Die dus maar eens gemaild....en idd die hadden de bordjes opgehangen maar realiseerde zich wel dat er heel veel niet lokale bikers niet bereikt zouden worden op deze manier.
De reden voor de afsluiting zou omwille van de veiligheid voor MTBers en lopers zijn, niet alle lopers en bikers konden evenveel begrip voor elkaar opbrengen en dit leidde soms tot een gespannen situatie........

Niet gek natuurlijk als je communiceert via een bordje langs de route....waarmee je nog niet de helft van de bezoekers bereikt. Wat zou je zelf doen als je uit den lande komt om lekker 2 rondjes Schoorl te rijden en vervolgens ziet dat het parcours is afgesloten die dag......omdraaien en huiswaarts keren???

Leuk geprobeerd maar zoals zo vaak schort het weer aan de juiste communicatie.....hoe bereiken we de MTBer? Waar hebben we dat eerder gehoord?

Nog even wat weetjes:
-De eerste lopers starten om 11:00h en zullen pas na 11:30h het parcours kruisen thv de Julianalaan/Berenkuil.
-De langzamere goden van de 30km run zullen uiterlijk rond 14:00h de laatste kruising met de MTB route maken thv de Dr. van Steinweg.(schelpenpad wat je kruist even na de afdaling van de Zwarte Blink)
-de paden zijn niet afgesloten voor racefietsers, toerfietsers, dikke naven fietsers, ruiters, prikstokkers en gewone wandelaars.

Trek zelf je conclusie en denk aan de 3e en 4e peiler van NW9 "respect & fiets".

Een heel goed alternatief is natuurlijk om met z'n allen het NHD tussen Bergen en Wijk aan Zee te gaan "verkennen".......De NHD marathon lukt nog niet vanwege de late zonsopkomst tevens gaat deze ook over het MTB parcours van Schoorl, maar de Halve Marathon(55km) of de Toertocht(45km) zijn prima alternatieven.....je hebt echter wel een GPS nodig, of een maat met een GPS!

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 februari 2011

#04-02-11 Dijk tot Dijk race

Dijk tot Dijk race 2011Aanstaande zondag is het weer zover de Dijk tot Dijk race, de race met de legendarische beelden...wie kent ze niet; MTBers die door kniediep water fietsten en door het wassende water richting de duinen gedwongen werden. Als je er in 2007 bij was valt iedere volgende editie mee.....dacht men toen.
Zondag vanaf de start om 12:00 uur lijkt het weer echter weer onstuimig te worden volgens Windguru. Waar er eerst nog sprake leek van een winddipje rond het middaguur neemt de wind nu juist toe tot stormachtige waardes van 7bft met uitschieters naar 9bft uit zuidwestelijke richting.
Maar goed, na EPE 2011 rijdt waarschijnlijk iedereen op een 29er(het podium bestond uit louter 29ers) dus wind is geen issue meer............Wij wensen iedereen veel plezier!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 februari 2011

#02-02-11 Biketeam Alkmaar

Biketeam stadstoezicht Alkmaar


Klik de afbeelding voor een grote versie

"Het biketeam kan gemakkelijk hindernissen nemen zoals; trappen, taluds, stegen, groenstroken etc."

Als bewijs van kunde reden vanmiddag de 2 dapperste inspecteurs, terwijl het aan de gezichtsuitdrukking van de heren te zien dun door de broek liep, de lange trap af van het parkeerdek bovenop de nieuwe brandweerkazerne in Alkmaar. Dat mag dus kennelijk, goed om te weten......
De witte fietsen waren voorzien van politiestriping een geveerde voorvork en een aan de zadelpen bevestigde bagagedrager met daarop een fietstas.

Wij voelen ons een stuk veiliger!

Foto:Rutger Spanjer/RTVNH

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9