30 augustus 2010

#30-08-10 Laatste Drafbike info

Laatste Drafbike infoDe laatste informatie over Drafbike 2010 staat op Drafbike.nl.groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

25 augustus 2010

#25-08-10 Boom met X-factor

Gezocht: boom met X-factorWat vinden de bomen hier van???
En wat volgt?
Stoeptegel met X-factor? Lantaarnpaal met X-factor? Parkeergarage met X-factor? Openbaar toilet met X-factor? Afwerkplek met X-factor?

In onderstaande tekst staat o.a.: "Bomen zijn belangrijk voor de stad en de bewoners, maar hebben ook een emotionele betekenis." Wellicht kan de gemeente een keer met PWN om tafel.......die lijken bomen alleen maar lastig te vinden.

Alkmaar-
De x-factor. Daar gaat de gemeente Alkmaar. Het gaat niet om een tot nu toe onbekende Alkmaarder die in stilte een artiestencarriere voorbereidt, maar om een boom.

Een boom met de x-factor. Dat zou een "lekker-luieren-in-het-park boom" kunnen zijn. Of de boom in de eigen tuin die ieder jaar weer zo prachtig bloeit. Welke boom uw favoriet ook is, onder het motto "Welke boom heeft de x-Factor" worden alle inwoners opgeroepen hun favoriete exemplaar te kiezen op www.boomverkiezing.nl. Op de site kan een boom genomineerd worden. Op 4 oktober wordt de populairste boom van Alkmaar aangewezen.

Met de verkiezing wil de gemeente Alkmaar "bomen op een positieve manier onder de aandacht brengen". Bomen zijn belangrijk voor de stad en de bewoners, maar hebben, zo stelt de gemeente, ook een emotionele betekenis.

Tijdens de boomverkiezingen worden er verschillende activiteiten georganiseerd die te maken hebben met de bomen van Alkmaar.

"Welke boom heeft de X-factor?" Is een initiatief van de Bomenstichting. Verschillende gemeenten in Nederland hebben inmiddels een bomenverkiezing gehouden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 augustus 2010

#24-08-10 Dynamisch duinen?

Dynamisch duinen?

We schreven al eerder over de werkzaamheden in het PWN gebied rondom de Bunkerklim en in het Buizerdvlak. Afgelopen zaterdag spraken we de boswachter en werd ons alles nog eens haarfijn uitgelegd.
Kort door de bocht schieten we, de recreanten, er geen ruk mee op.
Het Buizerdvlak(zie kaartje & foto-1)wordt een stuifduin waar je als recreant niet mag komen. Veel bomen in het wel toegankelijke deel zijn gesneuveld met argumenten waar je nekharen rechtop van gaan staan(de trekkers moeten er langs kunnen en een onoverzichtelijke bocht in het fietspad is nu veiliger.....foto-10), paden zijn flink uitgedund waardoor de natuurbeleving in onze ogen veel minder is geworden en de paden eerder zullen opdrogen en rul worden.

Vanaf de Bunkerklim begint de ellende, op de kruising vanaf de top zijn vele bomen gekapt(foto-3 & -4) en eenmaal linksaf geslagen is het pad zo'n 6 meter breed gekapt(voorheen zo'n 3 meter breed).(foto-5)
Aan de voet van de afdaling is een groot gebied(zo'n 150mtr bij 150mtr) gezond dennenbos gekapt.(foto-6) Van de prachtige grote boom, die waar je net rechts langs kon of niet......, in het bochtje naar rechts is niet veel meer over dan een stuk haardhout.(foto-7)
Verder is het een kale bedoening rond de voet van de zuidelijke afdaling van de Bunkerklim.
Dit kale gebied wordt een depot waar de afgegraven begroeiing van het Buizerdvlak word gedumpt door trekkers en tijdelijk word opgeslagen. Vandaar gaat het verder per vrachtwagen door het NHD richting de Zeeweg.(zie kaartje) Waarom niet door Bergen aan Zee zou je denken? Immers via het fietspad(Verspeykweg, foto-2)) sta je zo bij het Zeehuis in Bergen aan Zee. De gemeente stak hier echter een stokje voor.
Omdat het een gezamenlijk project is van SBB & PWN word de grond afgevoerd via het NHD en het hout via de paden van SBB.

Dan is er nog foto-8....een 4 meter breed pad is gemaakt in een gebied waar oude eikenboompjes zeer langzaam groeien vanwege de schrale grond.....zonder pardon is er een bomenrooier tekeer gegaan omdat er een hek geplaatst moet worden..........

Natuurtechnisch gezien is het waarschijnlijk een prachtig project, qua natuurbeleving word het voor de recreanten alleen maar minder. Zeker gezien het feit dat het Buizerdvlak niet toegankelijk is voor recreanten, in het toegankelijk deel blijven we zitten met paden zo breed als snelwegen & kaalgekapte stukken bos waardoor paden eerder zullen verzanden......

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 augustus 2010

#24-08-10 Harde wind = brand?

Harde wind = brand?Het is weer zover..........gelukkig is de brand al meester.
Tevens werd vandaag bekend dat de branden in Bergen/Schoorl voor 2,5 miljoen euro schade hebben aangericht, dit zijn alleen de herstelkosten van de natuur. Overuren van personeel etc. zitten hier niet in.

In de duinen bij Bergen is dinsdagmiddag 24-08 een zeer grote brand ontstaan.

Het vuur ontstond rond 15.45 uur op het punt waar de Helmweg overgaat in de Korteweg in de duinen ten noorden van Bergen aan Zee. Het gebied dat in brand staat is ongeveer 40 bij 100 meter groot volgens de politie. Rond 17.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Het duingebied rond Bergen en Schoorl wordt sinds augustus vorig jaar geteisterd door branden. Honderden hectares natuurgebied gingen al in vlammen op. In april van dit jaar werd Bergen aan Zee nog uren ontruimd wegens een grote duinbrand die de bebouwde kom naderde. Vorige maand wist de brandweer enkele beginnende brandjes in de kiem te smoren. De autoriteiten gaan uit van brandstichting.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 augustus 2010

#20-08-10 Stukkie fietsen?

Avonturier Tuijn fietst door AfrikaStel: je hebt net de Transalp gefietst, wat op zich al een helse tocht is....en dan lees je dit bericht. Je hebt kennelijk altijd baas boven baas....

De Castricumse avonturier Ralph Tuijn begint 30 augustus aan een nieuwe uitdaging. Tuijn stapt die dag in Cairo op de fiets voor een tocht dwars door het Afrikaanse continent. In een recordtijd van 75 dagen wil hij 12.000 kilometer afleggen om te finishen in Kaapstad in Zuid-Afrika.(160km per dag)
Met deze FairWater Bike Challenge wil Tuijn aandacht vragen voor de problematiek van schoon drinkwater. Dat maakte hij donderdag bekend.

De 38-jarige Nederlander wil met zijn poging Afrika fietsend te doorkruisen het Guinness Book of World Records halen. Het oude record staat op naam van negen fietsers die de tocht in 2003 in 119 dagen aflegden. Tuijn wordt niet gevolgd door een begeleidingsvoertuig, waardoor hij zijn uitrusting zelf met zich mee moet dragen.

Ook moet hij zelf zijn slaapplaatsen, voedsel en drinkwater organiseren.
Ralph Tuijn werd bekend om zijn solo roeitocht over de Atlantische- en Grote Oceaan en om zijn expedities naar arctische gebieden.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 augustus 2010

#20-08-10 Drafbike in de pers

Drafbike in de pers


Klik de artikelen voor een leesbare versie

De datum, 26 september, van Drafbike 2010 nadert met rasse schreden, rijders worden al zenuwachtig, ook de organisatie voelt de spanning..... De voorbereidingen zijn, achter de schermen, in volle gang; er word druk vergadert, flyers en posters zijn gedrukt en vind je binnenkort bij de LBSen(Local Bike Shop) in de buurt.
Ook hebben we persberichten rondgestuurd naar diverse media, zowel regionaal als landelijk.
De media pikt het goed op omdat het kennelijk toch een uniek iets is....of komt dat omdat we dat zelf roepen??? Feit is wel dat er niet vaak op een Drafbaan gereden word.
Gisteren een interview gegeven voor de Alkmaarse Courant voor een artikel in alle edities van de krant van vandaag.(zie boven)
Verder hebben MountainbikePlus(zie boven), Bike & Trekking & het Alkmaars Weekblad aandacht besteed aan Drafbike.
Aanstaande zondag besteed Alkmaar op Zondag ook aandacht aan Drafbike dmv een groot artikel.

Verder is er natuurlijk de nodige aandacht op internet;
# LinkedIn events
# MTBroutes.nl
# NhollandN
# Fiets forum
# Dirty Pages
# AT fullspeed
# MTB de Zeeleeuw
# Banden vol met wind
# HRTC DOK
# Promote Your Network
# VVV Alkmaar
# Sportloket Alkmaar

groeten
Team NW9Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 augustus 2010

#19-08-10 PWN & communicatie

PWN & communicatieEdit 20-08; de betreffende uitvoerder bleek ziek te zijn....as maandag 23-08 word de opdracht als eerste opgepakt!!!

PWN icm communiceren lijkt toch een redelijk 1-richtingsverkeer van onze kant te worden.
Afgelopen voorjaar zijn er een drietal singletracks afgesloten. Dit is overleg gegaan met NW9 en de Roofvogelwerkgroep. Tijdens de afsluiting zijn de afspraken ook al niet nagekomen door PWN(zie dit artikel).
Deze 3 paden(zie bovenstaand kaartje) zouden afgesloten zijn van 1 februari t/m 1 augustus. De paden zijn voorzien van een bordje met daarop de tekst over het hoe en waarom en de data van afsluiting. Verder is het pad versperd door takken en op een enkele plek zelfs dmv het omzagen van een, op het oog uitziende, gezonde boom. Op zich al raar, kapt PWN ieder jaar aan het begin van het broedseizoen een boom, om duidelijk te maken dat het pad echt afgesloten is.....om deze vervolgens eind het einde van het broedseizoen weer weg te halen....?

8 augustus was het pad nog steeds afgesloten dus maar eens een mailtje gestuurd richting PWN, op 9 augustus een reactie dat er meteen opdracht gegeven is(aan wie stond er niet bij) om de paden weer te openen.........inmiddels zijn we 10 dagen, 1 mail aan de boswachter en 1 klacht aan PWN verder en de paden zijn nog steeds potdicht en geen reactie meer van PWN.

Wij zouden er niet raar van opkijken als deze paden, in tegenstelling tot wat PWN in eerste instantie beweerde, voorgoed gesloten blijven voor alle recreanten.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

17 augustus 2010

#17-08-10 Rabotop 2010

Rabotop 2010De kalender voor de, altijd gezellige, RABOtop wedstrijden is bekend;

19-09-2010: Den Helder: HRTC DOK
03-10-2010: Den Helder: Quelderduyn
17-10-2010: Hoorn
24-10-2010: Spaarnwoude
14-11-2010: 't Twiske
21-11-2010: Petten
05-12-2010: Wieringerwerf
19-12-2010: Texel
26-12-2010: Enkhuizen

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 augustus 2010

#16-08-10 Groene bijeneter

Groene bijeneter leidt tot run op duin Castricum


 
Castricum-
Vogelaars uit het hele land spoedden zich maandag naar de duinen van Castricum, waar een groene bijeneter was gesignaleerd.
Lees hier verder.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

16 augustus 2010

#16-08-10 Veldtoertochten 2010-2011

Veldtoertochten 2010-2011

Het begint weer wat natter te worden.....dus tijd voor de veldtoertochten. We hopen op een niet te strenge winter anders moeten we weer iets creatiefs verzinnen.....
Een aantal nieuwe en vrij bekende namen sieren het lijstje;
Noordwijk & Spaarnwoude. Noordwijk valt wel samen met Texel.....
Vanaf 16-10-10 kun je t/m 06-02-10 bijna elk weekend aan de slag.groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

10 augustus 2010

#10-08-10 Het hek is van de dam

Het hek is van de damIn 2 opzichten;
1: de herderin en haar schapen zijn de duinen bij Bergen ingetrokken om het open duin te begrazen en de heide te verjongen. Gedurende 6 weken zullen ze hier rondlopen, ook 's nachts verblijven de schapen in het duin, de herderin mag thuis slapen......

2: PWN is begonnen met "Natuurbouwproject Buizerdvlak". Voorlopig is er nog niet echt sprake van "bouwen" maar vooral van slopen. In en rond het zwart gearceerde gedeelte op de onderstaande kaart zijn de meeste bomen gekapt en ik vrees dat er nog vele zullen volgen.
Uiteraard zullen er geleerden zijn die beweren dat dit het beste voor de natuur is, ik vraag me altijd af wat de bezoekers er van vinden. De meeste mensen die ik eergisteren sprak vonden het erg zonde; "Gezonde bomen kap je niet!" en "Waar is dit nou weer voor nodig?" waren enkele reacties.
De afdaling na de bunkerklim is een stuk breder geworden, daar kan je nu dus nog harder,  en vanaf het laagste punt(zwart gearceerde gedeelte op onderstaand kaartje) tot aan het fietspad richting Bergen aan Zee zullen ook nog wel wat bomen sneuvelen met alle gevolgen van dien. Ook de boom aan de linkerkant, waar je net langs kon met 40km/h, is volgens mij verwijderd. Vele paden zijn compleet kapotgereden door bomenrooiers......maar goed dat geeft weer een extra dimensie aan het MTBen zullen we maar zeggen.
Natuurbeleving is gelukkig, of wellicht jammer genoeg, erg persoonlijk.


Klik de kaart voor een grotere versie.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

10 augustus 2010

#10-08-10 Getuigen branden bekend

Politie kent getuigen van duinbrandenDe politie kent de identiteit van de twee getuigen die werden gezocht na branden op zondag 25 juli in het duingebied van Bergen. De politie verspreidde enkele dagen na de brand de signalementen van een mountainbiker en een bromfietser, die in de nabijheid van de brandhaarden in Bergen en Groet waren gezien.

Het is niet bekend of de getuigen zich zelf hebben gemeld of dat de politie ze op het spoor is gekomen aan de hand van tips. Beide mannen zijn inmiddels als getuigen gehoord. De politie doet geen mededelingen over die gesprekken.

Sinds augustus vorig jaar wordt het duingebied van Bergen geplaagd door duinbranden en bestaat het vermoeden dat er een of meerdere pyromanen in het gebied actief zijn.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 augustus 2010

#07-08-10 R.I.P bunkerklim

R.I.P bunkerklim, leve de bunkerklim!


klik de afbeelding voor een grotere versie

Het ziet er naar uit dat de bunkerklim, zoals hij er nu ligt, straks verleden tijd is. Er zaten al hier en daar wat gaten in(om te kijken of de toplaag vervuild puin bevatte) en vanaf volgende week word de verharding geheel verwijderd tot aan de Nieuwe weg(van Bergen aan Zee richting Zuidwest hoek).
Dat is natuurlijk geweldig nieuws, immers weer zo'n 400 meter onverhard pad erbij, de Bunkerklim zal nog heroischer worden.

Wij vrezen echter wel dat de klim een stuk erosiegevoeliger zal worden en weten dat PWN daar ook erg gevoelig voor is(1 van de redenen voor afsluiting van de Papenberg) we hopen dan ook niet dat dit proces in de toekomst zal leiden tot weer een afsluiting van een mooie klim.(of brengen we ze nu weer op een idee........?)

Van de boswachter:

Afgelopen week is er gewerkt aan de transportroutes voor het natuurbouwproject buizerdvlak. Zie Bijlage. Volgende week en die week daarop gaat de puinverharding er uit tussen Nieuwe weg en het koepeltje. Trace A op de kaart. In week 34 worden er op het transportroutes rijplaten gelegd op de kwetsbare stukken. Deze blijven dan liggen tot het project af is. De Helmweg en de Korte weg zullen gedurende de periode dat er gereden wordt met zand afgesloten zijn van maandag t/m vrijdag. Planning voor oplevering is dat dit rond week 43 zal zijn.(grofweg gezegd is PWN september en oktober bezig) Ik hoop dat jullie begrip hebben voor deze tijdelijke overlast.

lees meer op de website van PWN

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 augustus 2010

#06-08-10 Herderin in het duin

Herderin in het duinMet een kudde van 150 Veluwse heideschapen

Wie een echte schaapherder met kudde in actie wil zien, kan vanaf maandag 9 augustus zijn hart ophalen. Dan begint PWN daar, als beheerder van het Noordhollands Duinreservaat, met begrazing door schapen. Iedereen is vanaf 10 uur van harte welkom om de schapen te komen begroeten en een schaapherder met honden in actie te zien. De kudde start zijn tocht vanaf de Kogendijk.

Herderin Marijke Dirkson, tevens auteur van het boek "Op pad met de boswachter', heeft een kudde van 150 Veluwse heideschapen. Samen met haar twee Border collies vertrekt ze om 10.00 uur vanaf de Kogendijk in Bergen. Via de Nesdijk en het Paddenpad gaat ze richting De Oude Hof aan de Eeuwige laan. Hier houdt de schaapskudde een pauze van 10.45 tot 11.30 uur waarbij het publiek ook van harte welkom is. Boswachters van PWN geven samen met de herderin op deze idyllische plek informatie en beantwoorden vragen.

De kudde vervolgt zijn weg door het Bergerbos via de Sparrenlaan en gaat over de Zwarteweg richting de Uilenvanger, het IVNcentrum in het Noordhollands Duinreservaat. Tussen 12.15 en 13.00 uur pauzeren de schapen hier nog een keer. Daarna gaan ze het duin in.

Voor belangstellenden dus genoeg kansen om kennis te maken met deze nieuwe duinbewoners. De komende 6 weken zijn herderin Marijke en haar kudde nog te zien en te bezoeken in het duingebied rondom de Uilenvanger.

Begrazing nodig
Een schaapskudde is goed in staat om het verruigde duinlandschap weer open te maken en de heide te verjongen. Het (van nature) open duin verruigd namelijk en groeit door allerlei oorzaken dicht. Een daarvan is de teruglopende konijnenstand, die wordt geplaagd door virusziektes zoals VHS.

Sommige delen van het duingebied bij Bergen zijn te kwetsbaar voor grote grazers als Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Exmoorpony's. De herder zorgt ervoor dat de schapen op het juiste moment en op de juiste plekken grazen. De schapen zorgen er ook voor dat de heide in dit kalkarme duingebied weer vitaal wordt en nog uitbundiger gaat bloeien. Dat kunnen bezoekers met name in augustus en september met eigen ogen zien en er volop van genieten.

Duinbezoekers die angstig zijn voor het grotere vee, kunnen nu genieten van een schaapkudde

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 augustus 2010

#04-08-10 Uitslag onderzoek

onderzoeksrapport mountainbiken in Nederlandse natuurgebiedenafgelopen april hebben we gefietst met onderzoekers van de universiteit in Wageningen in het NHD en op Schoorl om te kijken hoe verschillende beheerders omgaan met mountainbikers.
De hoofdvraag van het onderzoek was de volgende:

In hoeverre kunnen specifieke aanpakken in het beheer van MTB routes in andere Nederlandse parken of natuurgebieden worden toegepast in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug(NPUH)?

Er zijn 5 verschillende gebieden bezocht en onderzocht op "beheer", "conflicten" en "ecologie en deze punten zijn met elkaar vergeleken, de belangrijkste punten zijn getoetst aan de literatuur.
Uit deze vergelijking zijn conclusies getrokken en is een aanbeveling uitgebracht aan het NPUH(pagina 66 van het onderzoek)

Het onderzoek is te bekijken door hier te klikken.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 augustus 2010

#04-08-10 Nieuwsbrief #20

Nieuwsbrief #20 is verstuurdIn de 20ste nieuwsbrief de volgende onderwerpen;

#Geestmerambacht, eigenlijk alleen maar positieve geluiden.
#Dag van de Duinen organiseert MTB klimtijdrit
#Nieuwe MTB route Alkmaar
#Update Dijkgatbos en Den Helder
#Inschrijving EPE open
#Wayoint nu ook in Heerhugowaard
#Nieuwe GPSmap 62 vervangt werkpaard
#Eerste indruk Uvex safety brillen
#NW9 tip

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

3 augustus 2010

#03-08-10 Zwarte pieten

Het zwarte pieten lijkt te zijn begonnenAls niemand de bossen en de duinen aansteekt is er natuurlijk ook geen reden om te zwarte pieten.......


Door de natuur haar gang te laten gaan ontstaan steeds vaker branden die nauwelijks onder controle zijn te krijgen. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Brandweervrijwilligers Cees van Beek.

Niet het gebrek aan kennis en materiaal, maar de manier waarop natuurgebieden worden beheerd zorgt volgens Van Beek voor oncontroleerbare branden.
Hij wijst erop dat het bos vroeger werd onderhouden en opgeruimd. Omgewaaide bomen werden afgevoerd en brandgangen werden bijgehouden. "Nu laten we alles liggen."

Staatsbosbeheer stelt in de krant echter dat het nieuwe beleid de kans op een grote brand juist verkleint. Zo worden loofbomen vervangen door naaldbomen, die meer vocht opnemen. In de dikke boomstammen die de beheerder laat liggen zou ook veel vocht zitten

Schoorl
Sinds vorig jaar heeft de brandweer veel natuurbranden moeten blussen. Vooral in de duinen bij Bergen en Schoorl was het vaak raak en bleek het vuur moeilijk te doven. Meerdere keren moesten bewoners worden geevacueerd omdat het vuur de bebouwde kom dreigde te bereiken.

Groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 augustus 2010

#02-08-10 Uvex brillen

Uvex brillenEdit 03-08-20; links werken nu wel, excuus!

Jullie kennen Uvex waarschijnlijk van de hippe fietsbrillen en/of helmen?
Naast de hippe, sportieve tak heeft Uvex ook een industriele tak met beschermingsartikelen voor het gehele lichaam. Onder de meest extreme omstandigheden kom je de produkten van Uvex tegen, ook veiligheidsbrillen in zo'n 25 variaties. Veel modellen zijn echt de lompe veiligheidsbrillen, effectief maar niet voor in het dagelijks leven en/of voor op de fiets. Maar als je goed zoekt zitten er wel degelijk een paar knappe modellen tussen.

Zelf gebruikte ik jaren een Adidas Evil eye pro, een goede bril maar geen koopje. Elk jaar minimaal 1 setje nieuwe lenzen a 35 euro. De coating is namelijk erg gevoelig voor krassen en voor mij persoonlijk moet een bril spatzuiver zijn, iedere kras irriteert mij mateloos. Ieder jaar dus 35 a 70 euro achter de wagen. Op een gegeven moment moet dat paaltje de grond in en moet het anders. Na een paar uurtjes speuren op het internet kwam ik bij Uvex safety brillen terecht. Toen nog een dealer zoeken die niet alleen een overdoos van 5 of 10 stuks levert .....en als test 2 brillen besteld, een blanke en een versie met een bruinige zonnelens uit de Uvex i-vo serie. Vandaag het pakketje ontvangen, de brillen kosten een kleine 12 euro p/stk incl. btw. en excl verzendkosten.(eenmalig 8 euro)

Op het eerste gezicht ziet het er heel goed uit, de brillen hebben een goede pasvorm. De lens bedekt de ogen uitstekend aan alle kanten, heeft een prettige kleur en zorgt voor voldoende demping van het licht. De brede kijkhoek alsmede het ontbreken van een montuur aan de zij- en onderkant zorgen voor een perfect ruim zicht.
De polycarbonaat lenzen tekenen ragscherp en vervormen niet, lijkt me logisch voor een veiligheidsbril......
Aan de bovenkant bevind zich aan beide zijdes een groot "ventilatierooster" wat beslaan van de bril zou moeten voorkomen.

De bril is oneindig verstelbaar; de pootjes zijn in lengte en in hoek verstelbaar zodat de bril voor iedereen op maat te maken is. De verstelmechanismen zijn van buitenaf nauwelijks zichtbaar...goed voor je imago!

Naast het blauw/oranje montuur wat wij besteld hebben zijn er nog meer kleuren monturen & types lenzen, deze waren op dit moment niet op voorraad bij onze leverancier.

De Uvex Cybric (leuk filmpje op deze link)is ook wel een kek brilletje....wellicht voor een volgende bestelling.

De brillen zullen in de komende weken in de praktijk getest worden, uiteraard houden we jullie op de hoogte.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

2 augustus 2010

#02-08-10 Nieuwe Garmin GPSmap 62

Nieuwe Garmin GPSmap 62Bij NW9 gebruiken we al jaren, tot volle tevredenheid, de Garmin GPSmap 60csx. Het werkpaard onder de GPS units, bombproof en simpel te bedienen ook tijdens het rijden. Met de komst van nieuwe, gedetailleerdere, topokaarten werd de 60 er niet sneller op...integendeel zelfs!
Ondanks dat de nieuwe GPSmap 62 serie nog niet DE ideale GPS is hebben ze toch een groot aantal verbeteringen.

Bron: GPS.nl

Een nieuwe loot aan de GPSMAP-stamboom: de GPSMAP62

Er is geen enkel GPS-toestel dat door de gebruikers in de loop der jaren meer op handen gedragen is en wordt dan de Garmin GPSMAP60. En dat toestel krijgt nu een opvolger, in de vorm van de GPSMAP62.
Als we de 60CSx zo bejubelen, waarom dan toch een opvolger, wat is er nog te verbeteren?

Terechte vraag. Met een duidelijk antwoord: de snelheid van de schermopbouw houdt het detailniveau van de nieuwste kaarten niet meer bij. Iemand die nu werkt met de 60 in combinatie met de 1: 10.000 OnRoute topografische wandelkaart Nederland zal het herkennen: het in- en uitzoomen en het scrollen over de kaart vraagt om geduld. Zelfs met de 'light' versie van de kaart heeft het toestel telkens een seconde of zes nodig om de kaart op te bouwen. En da's 'best wel irritant'.  Voor ons als WayPoint is dat met kop en schouders de belangrijkste verbetering: de 62 is grafisch veel sneller. Dit is ook te zien in onderstaand filmpje.

Op kleine afstand gevolgd door vernieuwing nummer twee: de omgang met 3D. Steeds vaker hebben kaarten ook 3D informatie. Zodat je bijvoorbeeld tevoren kunt zien dat je een flinke klim tegemoet gaat. In Nederland misschien niet zo spannend, in de Alpen zeker wel. Dat is een nieuwe techniek, waar de 60 nog niet over beschikt.

Lees meer op de website van Waypoint.

Waypoint vind je sindskort ook in Heerhugowaard.

groeten
Team NW9
 

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 augustus 2010

#01-08-10 Nieuwe MTB route

Nieuwe MTB routeBij NW9 zijn we altijd op zoek naar gebieden met onverharde km's. Vanochtend hebben we een gebied in de buurt van Alkmaar onderzocht.
Een redelijk groot gebied met veel potentie, geen hm's maar wel km's, geen alternatief voor Schoorl maar een leuke afwisseling in een gebied waar je niet direct een MTB route zou verwachten.
De diversiteit in flora en fauna is er enorm en ik ken maar weinig gebieden in Noord Holland waar ik zoveel weidevogels ben tegengekomen; fazanten, tureluurs, kieften, scholeksters, diverse soorten ganzen, wulp en zelfs aanvallende sterns.
Verder paddenstoelen van een formaat waar je U tegen zegt, ik dacht eerst vanuit de verte dat er een broedende zwaan in de slootkant zat!!!

We zijn nog aan het uitvogelen hoe de route gaat lopen en in wat voor vorm hij moet komen; GPS route of uitgepijld.
De GPS versie is het simpelst te realiseren, de uitgepijlde versie zal via de gemeentes en landeigenaren moeten lopen en zal veel kostbare tijd en energie kosten.
We beraden ons en zullen ons netwerk aanboren om te kijken of eea snel te realiseren is.

De foto's laten nog even in het midden waar het gebied zich precies bevind, de geoefende kijker zal wellicht wat punten herkennen.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de vorderingen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9