26 december 2009

#26-12-09 CDA: stop met duinkaart

Oproep CDA: PWN stop met die duinkaartVerkiezingsstunt of echt haalbaar? De christenen zullen zo hun redenen hebben.
Feit is dat PWN liever minder dan meer mensen in het duin ziet en mensen van buiten regio moeten volgens PWN maar in de eigen regio recreeeren of naar de gratis Staatsbossen.
Eigenlijk een heel raar standpunt aangezien de duinen eigendom zijn van de provincie NH(de belastingbetaler) en PWN de duinen slechts beheert. De provincie is dan weer enig aandeelhouder van PWN. Die zijn dus aardig op elkaar aangewezen zou je zo zeggen....
Het CDA is natuurlijk ook niet heilig en ziet de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 met rasse schreden naderen......en ene Geert W. hun hele tuin leeghalen. Wat doe je om het volk achter je te krijgen? Juist!

Wat ons betreft kan dat tientje per jaar er wel af! Al is het wel raar dat je eigenlijk 2 keer betaald om een beperkte tijd op een beperkt aantal paden te mogen fietsen.
De duinen als melkkoe?
Ach ja, hobbies kosten nou eenmaal geld!

IJmond -
"PWN, maak een einde aan de betaalde duinkaart." Dat is de oproep van het gezamenlijke CDA in de IJmond, minus CDA Beverwijk.
Het CDA doet een oproep aan PWN om de entreeheffing te beeindigen. De reden is dat veel bewoners vanwege de duinkaart nooit naar het duin komen.
De afschaffing van de duinkaart is in het belang van de volksgezondheid, de recreatie en het toerisme. Veel natuurgebieden zijn vrij toegankelijk, zo is een ander argument.

Duinbeheerder PWN voelt er weinig voor om gehoor te geven aan de oproep vanuit de politiek. Het systeem bevalt erg goed.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

24 december 2009

#24-12-09 Spekgladde duinen

Fietsen in spekglad duin vrijwel onmogelijk

Met de juiste bandenkeuze kom je een heel eind!Het Noord-Hollandse duingebied is bijna onmogelijk te bewandelen of te befietsen. De paden zijn extreem glad. Duinbeheerder PWN heeft bij de ingangen waarschuwingsborden geplaatst.

Een bezoek aan de duinen is momenteel een riskante onderneming. Het is een hele kunst om je staande te houden, net als op veel binnenwegen in de bebouwde kom. Er hebben zich al diverse valpartijen in het duin voorgedaan.

De extreme gladheid is zowel op de verharde als onverharde paden. De sneeuwlaag is in een pure ijsplaat veranderd. Dat is mede te wijten aan de lichte dooi, zo meldt boswachter Ronald Slingerland. Hij merkt op dat de dooi niet doorzet. Op deze manier kan de gladheid nog wel een tijdje duren, vooral in de bossen.

Duinbeheerder PWN is zeer terughoudend met strooien, vertelt de boswachter. Zout strooien is vanwege het effect op de natuur uitgesloten. Op beperkte schaal wordt wel duinzand gestrooid. Maar het effect hiervan is beperkt. "De ijspaden zijn erg oneffen", aldus de boswachter.

Ronald Slingerland en zijn collega's hebben voor het publiek waarschuwingsborden gemaakt. De bedoeling is dat er bij elke duiningang een bord komt te hangen.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 december 2009

#22-12-09 eindejaarskaart

eindejaarskaartgroeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

22 december 2009

#22-12-09 expositie 'Winterstop'

expositie "Winterstop"ondergetekende heeft naast NW9 ook nog een baan......als fotograaf. Tot en met 24 januari exposeer ik samen met andere kunstenaars in het voormalige pand van Schuurman aan de Koelmalaan. Het thema van de expositie is "Sport".
Klik voor het volledige adres en openingstijden even op de bovenstaande foto.
Van mijn hand zijn een 40-tal MTB foto's tentoongesteld die ik in de afgelopen 3 jaar gemaakt heb.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 december 2009

#14-12-09 NH mooiste vol

NH mooiste volhet maximum aantal deelnemers wat we voor deze eerste keer willen toelaten is bereikt. Je kan je nog wel aanmelden maar dan kom je op de reservelijst en schuif je door als iemand zich afmeld.

Sorry. Je kan natuurlijk ook gewoon NH langste gaan rijden. Dan krijg je wel koek en zopie, een klaarover en een stempelkaart.
Bij ons krijg je nl. helemaal niets.....nou ja, een hele mooie, gezellige rit...dat dan weer wel.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

14 december 2009

#14-12-09 NH mooiste bijna vol

NH mooiste bijna volSpontaan en met het oog op kwaliteit hebben we voor een beperkt aantal MTBers geprobeerd een leuke gegidste rit uit te zetten. We hebben niet voorzien dat de animo zo overweldigend zou zijn. Daarom hebben we besloten om bij een, voor ons hanteerbaar aantal inschrijvingen de grens te trekken. Deze grens is bijna bereikt.
We hebben nu, 14-12 om 13:25 uur, nog 5 plaatsen voor NH mooiste, dan zitten we echt tjokvol. Degene die zich daarna aanmelden komen op de reservelijst, als er mensen alsnog afhaken schuiven de reserves door.

De ingeschrevenen ontvangen binnenkort een email met daarin de laatste informatie en het huisreglement voor NH mooiste.

Daarnaast hebben we niet de intentie de organisatoren van NH langste concurrentie aan te bieden. We betreuren dat mogelijk die suggestie onbedoeld gewekt is.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

9 december 2009

#09-12-09 NH mooiste voor goed doel

Noordhollandsch mooiste voor goed doelGisteren werden we er op gewezen dat de opbrengst van Noordhollands langste(in de volksmond ook wel noordhollands saaiste...) volledig aan een goed doel('t Praethuys) geschonken word.
Wij realiseren ons ter dege dat er bikers meefietsen met Noordhollandsch mooiste die normaal gesproken Noordhollands langste zouden gaan fietsen. Op deze manier loopt het goede doel natuurlijk "financiele schade".
Dit willen wij niet op ons geweten hebben.

Tijdens Noordhollands mooiste zal er dus een vrijwillige inzameling zijn voor een nog te bepalen goed doel.(uiteraard is dit doel ruim voor 3 januari bekend)
Wij zitten te denken aan een goed doel in de regio die iets met sport doen....SUGGESTIES ZIJN WELKOM!!!!! We hebben er al een aantal op het oog....maar kiezen blijft lastig.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

7 december 2009

#07-12-09 Noordhollandsch mooiste

Noordhollandsch mooiste zondag 3 januari 2010Omdat de toertocht noordhollands langste van vorig jaar ons, en met ons vele anderen, enorm tegenviel qua MTB ervaring, hebben we besloten zelf een gegidste rit te organiseren op zondag 3 januari.
We willen uiteraard niet arrogant klinken, maar we zijn van mening dat er toch wel een iets uitdagender parcours gevonden kan worden in de regio. Een parcours wat in ieder geval voor meer dan 80 procent onverharde paden bevat, enig hoogteverschil, wat singletracks en uiteraard de prachtige Noordhollandsche natuur en vergezichten.

Op zondag 3 januari organiseren we dus Noordhollandsch mooiste. De gegidste rit begint en eindigt bij Duinvermaak en gaat door het NHD, over het strand, over gedeeltes van het Schoorlse parcours, over prachtige, onverharde polderwegen en dijken. Gegarandeerd dat er paden bijzitten waar je nog nooit over gereden hebt of uberhaupt het bestaan niet van wist.
De rit zal zo'n 60km mooi zijn en is voor alle nivo's geschikt; van toerrijder tot vergevorderde fanatiekeling aangezien we met verschillende nivogroepen zullen rijden.(uiteraard moet je wel in staat zijn om 60km in geaccidenteerd terrein te kunnen rijden, enige conditie is dus wel vereist)Hoe gaat dat nou in zijn werk zo'n "gegidste rit"?

De route is niet uitgepijld, je volgt de gids. NW9 zorgt voor de gidsen. Deze gidsen rijden met een GPS met daarop de route. De gidsen nemen ieder een groep(max. 10 personen) op sleeptouw. Iedereen kan zelf zijn nivogroep kiezen. De snelste groep start als eerste, iedere volgende groep start snel daarna.(Iedereen is binnen 10 minuten onderweg)
Hoewel we in verschillende nivogroepen rijden is het geen wedstrijd en staat het plezier, de gezelligheid en het samen genieten van de schitterende natuur voorop! (Nee, we zijn geen sekte.....)
Als je het tempo van de door jezelf gekozen groep niet kan bijhouden dan stop je gewoon en wacht je op de route tot de volgende groep je "opraapt" en sluit je daarbij aan.(deze rijden immers dezelfde route)
Je komt dus uiteindelijk altijd automatisch in de juiste groep terecht.

Aanmelden is verplicht en kan tot 29 december 2009!!! Iedereen moet zich persoonlijk aanmelden. Dus niet jezelf aanmelden en op 3 januari ook nog 4 vrienden/vriendinnen meenemen.....We moeten immers weten hoeveel gidsen we nodig hebben. Aanmelden kan door ons een mail te sturen met daarin je volledige naam en mobiel telefoonnummer.

Wie, wat, wanneer, waar, weer en waarom:
#Wie: Iedereen met een beetje redelijke conditie.
#Wat: Een gegidste rit van ongeveer 60km(minimaal 80% onverhard)in nivogroepen van max. 10 bikers
#Wanneer: Zondag 3 januari 2010  8:30 aanwezig, 9 uur vertrekt de LAATSTE groep!!!
#Waar: het parkeerterrein voor Restaurant Duinvermaak te Bergen. Zowel start als finish.
#Weer: Weer of geen weer, het gaat gewoon door! Thuisblijvers hebben immers altijd ongelijk.
#Waarom: Omdat wij denken dat er wel 60km mooi te fietsen is in de regio.
#Kosten: Gratis. Wel is er voor het NHD een toegangskaart verplicht. Deze kan met gepast geld, 1,50 euro, uit de automaat gehaald worden. Deze automaat staat op 500 meter fietsen van Duinvermaak. Haal deze toegangskaart wel vantevoren maar wel op de dag zelf, kaartje is alleen op de aanschafdatum geldig, als we eenmaal rijden stoppen we niet meer bij de automaat aangezien dat opstoppingen veroorzaakt. Koop dus een kaartje en doe dit op tijd, de boetes liegen er niet om; 60 euro!
#Koek en zopie: onderweg is er geen koek en zopie. Uiteraard is er tijd om even een reepje oid te eten. Deze moet je echter wel zelf meenemen. Achteraf kan je bij Duinvermaak zoveel eten en drinken als je wilt......uiteraard op eigen kosten; we zijn nl. wel goed maar niet gek!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 december 2009

#05-12-09 Al in gips

2 weken gips voor MTBer/CXer Thijs Alonze "local" hero Thijs Al is 2 weken uit de roulatie. Een slechte start van het seizoen.
Thijs, die inmiddels niet meer zo "local" is aangezien, hij in de betuwe woont, trainde vroger zeer regelmatig op Schoorl en staat nog steeds op een respectabele plaats 5 in de recordlijst van het Schoorlse MTB parcours met een record van 7 jaar geleden.....Thijs, Bij deze dagen wij je uit om dat eens aan te scherpen!!!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

4 december 2009

#04-12-09 Stuivende duintoppen

Duintoppen bij Castricum mogen volop stuivenVroeger leerden wij altijd: "Duin belopen, zeewering slopen"
Je vertrapte het helmgras en de duinen waaiden weg....nu blijkt men expres het helmgras te verwijderen. Wij weten alleen dat het hele mooie plaatjes op kan leveren.
We schreven er al eerder over op MTB NW9.

De harde novemberwind kwam de duinbeheerders van PWN in Castricum goed uit. Ze hadden net een stuk zeeduin stuifklaar gemaakt. Stuiven deed hij.

In het zeeduin tussen Castricum en Heemskerk is in de afgelopen weken een maandlandschap ontstaan. Dat is gebeurd met behulp van machines. De bedoeling is dat het gebied, 2,5 hectare groot, gaat stuiven. Dat is goed voor de natuur.

De ingreep heet met een moeilijk woord redynamiseren. Hiervoor is de begroeiing afgeschrapt tot aan het kale zand. Eerder deed PWN een kleiner project in Heemskerk.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

1 december 2009

#01-12-09 SBB gaat kappen

Gedeeltes bos Schoorl worden gekapt na vuurzee

Cursief

Op een aantal plekken wordt bos in de Schoorlse Duinen gekapt. Op andere plaatsen worden runderen ingezet om vergrassing van verdwenen heidevelden tegen te gaan. Deze maatregelen overweegt Staatsbosbeheer na de grote brand in het natuurgebied van drie maanden geleden.

Eind augustus raasde een vuurzee door het bos en duingebied van 1800 hectare. Het getroffen gebied is uiteindelijk honderd hectare. Aanvankelijk werd uitgegaan van een grotere oppervlakte

Staatsbosbeheer grijpt de verwoesting aan om open plekken te creeren, totaal zo'n tien hectare. "Dan kan een natuurlijke vegetatie ontstaan", zegt boswachter Frans Erinkveld tijdens een tochtje door het getroffen gebied. De maatregelen zijn nog niet definitief. Staatsbosbeheer beslist er volgende week over. De trieste aanblik van een zwartgeblakerd natuurlandschap is na drie maanden goeddeels verdwenen. Op veel plekken is nieuw groen zichtbaar geworden. "Kijk hier, een vers jong eikje", wijst Erinkveld op groene blaadjes naast een gitzwarte den. "Voor mij is dat echt een wondertje. Hier zie je de kracht van de natuur."

Een gebied van zo'n 300 hectare zal worden omrasterd. Tegen vergrassing worden waarschijnlijk vijftien Galloway's ingezet. Erinkveld: "Op lange termijn waren we dat al van plan. Door de pyromaan is dit versneld."

De brandstichter is niet gepakt, ondanks een flink aantal tips.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9