30 november 2009

#30-11-09 uit de oude doos

Uit de oude doos

Ergens op een stoffig schijfje van 19 november 1996 kwamen we onderstaand artikel tegen, ruim 13 jaar geleden.Vijftien kilometer afzien in het duingebied van Schoorl

Het bos is nat. Het pad van een meter breed zompig en slipperig. Het achterwiel van de fiets glipt geregeld weg. Om de klim naar boven te kunnen halen moet er nog een keertje worden aangezet. Op de pedalen, in het spoor van boswachter Frans Nieuwenhuizen, op een degelijke damesfiets. Een verkenning van de nieuwe mountainbike-route door het Schoorlse duingebied. Vijftien kilometer lang afzien.

Het aantal mountainbikers in het Schoorlse duingebied is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De fietsers bleven echter niet rijden op de fietspaden. De mountainbike is gemaakt voor het terreinrijden, dus weken ze uit naar wandelpaden in het duingebied. Wandelaars en terreinfietsers raakten geregeld in conflict. Ook ruiters waren de mountainbikers liever kwijt dan rijk.

Staatsbosbeheer heeft vervolgens besloten een mountainbikeroute uit te zetten door het duingebied. De route moest uitdagend genoeg zijn, om te voorkomen dat de mountainbikers alsnog hun eigen route uitstippelen. De boswachters wilden niet over een nacht ijs gaan. Ze staken hun licht op bij andere terreinen van Staatsbosbeheer, hoe daar de zaken waren geregeld.

Ondanks die voorbereiding werd tijdens de aanleg van de baan duidelijk dat de verschillende groepen recreanten niet helemaal gescheiden konden worden. Op tien plaatsen kruiste de mountainbikeroute een ruiterpad. De fietsers die de route al in gebruik hadden genomen, hadden al snel mot met de ruiters in het duingebied.

Staatsbosbeheer wijt de incidenten mede aan het gegeven dat de baan nog niet klaar was. De kruisingen met wandel- en ruiterpaden waren nog niet aangegeven met waarschuwingsborden. Bovendien moest het groen nog worden gedund, zodat de punten een stuk overzichtelijker worden. De komende dagen legt Staatsbosbeheer de laatste hand aan die afrondende werkzaamheden.

Het eenrichtingstrace begint en eindigt bij de duinrand achter het Witte Huis in Aagtdorp, daar waar de Duinweg en het fietspad, de Postweg, bij elkaar komen. Een spoor van een meter breed loopt tussen het geboomte steil omhoog. Boswachter Frans Nieuwenhuizen rijdt met zijn terreinfiets in een klein verzet omhoog. De klim door het zand is zwaar.

De route is deels aangelegd over sleeppaden, waarlangs gekapt hout wordt afgevoerd. Ook de bestaande crossbaan is in de route opgenomen. Waardevolle stukken bos zijn gemeden. De boswachter vindt het de mooiste route van Nederland. Maar niet iedereen is daar even blij mee. Zo heeft de politiek in Schoorl al de vrees geuit dat de route meer mountainbikers zal aantrekken. Staatsbosbeheer ziet echter geen andere mogelijkheden om terreinfietsers en de andere recreanten uit elkaar te houden. Frans Nieuwenhuizen: "Staatsbosbeheer heeft behalve natuurbeheer ook recreatie als doelstelling. Mensen vergeten dat weleens. Los daarvan is de mountainbikeroute gewoon noodzakelijk, omdat het anders uit de klauwen loopt." De boswachter knijpt in de remmen als het fietspad een ruiterpad kruist. "De boompjes worden weggehaald om het kruispunt overzichtelijker te maken. Je kunt duidelijk zien wanneer er ruiters naderen. De mountainbikers moeten voorrang geven aan 'gewone' fietsers, wandelaars en ruiters." Maar als mountainbikers die regel aan de laars lappen, houdt het ook voor Staatsbosbeheer op, beaamt Nieuwenhuizen.

Over verdraagzaamheid gesproken. De boswachter heeft de laatste weken al heel wat telefoontjes gehad. Met name van ruiters, die zich afvroegen wat de mannen van de Schoorlse boswachterij had bezield om een pad aan te leggen voor die pest-fietsers, bij hun ruiterpaden. "Ik heb daarop maar geantwoord dat er ook pest-ruiters zijn. Achteraf moesten ze dat ook toegeven. Ik denk dat iedereen aan elkaar moet wennen. Het is allemaal nog nieuw."

De fietstocht gaat verder, zo goed en zo kwaad als het kan. De route is voor een fiets met brede banden en twintig versnellingen met flinke inspanning te doen. Op een gewone fiets is het een martelgang. De route loopt langs steile hellingen, zodat een stuurfoutje kan leiden tot een buiteling van een meter of tien. De fietser komt van alles tegen: grote boomwortels, kuilen van vijftig centimeter, snelle afalingen en beklimmingen waarbij de fietser tot op de bodem moet gaan.

De route loopt over een afstand van 650 meter over een gewoon fietspad. De mountainbikers moeten hun snelheid op dat stuk aanpassen. Op het vijftien kilometer lange parcours zijn wedstrijden verboden. Staatsbosbeheer wil zo ongelukken voorkomen. De mountainbikeroute wordt zaterdag officieel geopend. De boswachter benadrukt het nog maar eens. "De mooiste van Nederland."

De mooiste van Nederland, klopt nog altijd als een bus..zelfs na 13 jaar.

groeten
Team NW9


Gepubliceerd door Erik | Permalink

27 november 2009

#27-11-09 Onyva reizen

Onyva reizenOnyva clinics, tochten & verhuur heeft sinds vorig jaar ook een MTB reis in haar programma zitten. De 3-landentour is een grensverleggende reis door Nederland, Belgie en Duitsland. In een week tijd doorkruis je 3 prachtige nationale parken. Prachtige landschappen, uitdagende singetracks, straffe klimmen, verrassende overnachtingsadressen & gezelligheid zullen zeker niet ontbreken.
Bovenstaande flyer zal je de komende tijd zo hier en daar wel tegenkomen bij een toertocht of winkel.
De nieuwe data voor het voorjaar staan op de site.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

27 november 2009

#27-11-09 update GMA

update GeestmerambachtVandaag de volle 8km van de nieuwe route in het Geestmerambacht gereden......viel niet mee, veel prut. Het nieuwe gedeelte moet nog even goed ingereden geworden zodat de bodem wat vaster word. Het kraantje heeft de bovenste laag humus van het pad gehaald en ook boomstronken uitgegraven. De bodem is dus wat rul. Het heeft ook wel weer wat, alles is nagenoeg te fietsen maar zo hier en daar moet je flink aanpoten om stapvoets te blijven rijden. De krappe bochtjes zijn echt leuk! De markering lijkt hier en daar wat verwarrend, met name aan het eind bij de grasdijk. Hier worden echter nog boomstronken neergelegd om het pad te markeren.

Het "oude" parcours is zelfs nu nog, met deze hoeveelheden regen, redelijk goed te rijden. Het zand heeft duidelijk zijn vruchten af geworpen. Hier en daar zitten wat zwakke plekken die nog aangepakt moeten worden.
Daar kunnen we jullie hulp hard bij gebruiken, meld je aan voor de zandschepdag!(datum nog nader te bepalen, zal in het weekend zijn)

De Geestmerambacht pagina is gewijzigd; tekst is aangepast, foto's bijgevoegd en de GPS track is ververst!

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

26 november 2009

#26-11-09 Geestmerambacht langer

Geestmerambacht langerEen driewerf hoera........ Per heden is de MTB route in het Geestmerambacht te Langedijk flink uitgebreid. De route was altijd 3 km en is nu maar liefst 8 hele km's lang.
De route is uitgebreid richting het Westen/Koedijk. Waar je voorheen eindigde en via het asfalt weer terug reed naar de officiele start, steek je nu de weg over en ga je rechtdoor langs de sloot om na ongeveer 200 meter links het bos in te duiken.
De route is inmiddels geheel uitgepijld en eindigt weer op de parkeerplaats.
Het nieuwe gedeelte moet nog wel ingereden worden aangezien de (graaf)machines gisteren pas de route verlaten hebben. Voorlopig doen we nog even niets aan het nieuwe gedeelte, de grond moet eerst weer een beetje inklinken/aangereden worden. Daarna komt er een zandlaag overheen. En daar kunnen we nog steeds hulp voor gebruiken!!!

Dus wil je een dag, of meer, helpen met het onderhouden van je lokale MTB route? Stuur ons een mail!

Ook heeft de beheerder, in goed overleg met NW9, de bestaande route flink onderhanden genomen. 2 vrachtwagens met stierenzand zijn uitgereden over de singletrack. En ik mag wel zeggen met een verbluffend resultaat tot nu toe.
De route is, op een paar kleine stukjes na, behoorlijk droog en goed te rijden. Ook na de regen van gisteren.
De steile afdaling is voor een groot gedeelte voorzien van rubbermatten, als test. Binnenkort word de gehele afdaling voorzien van matten van 1 meter breed. De reden hiervoor is vnl. veiligheid en het tegengaan van erosie door het remmen.

Het noordwesten van Nederland is weer een meer dan volwaardige MTB route rijker!

ps. de Geestmerambacht pagina op NW9 word zsm ge-update.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

25 november 2009

#25-11-09 Nieuwe column

Nieuwe column van Natasja, MTBster & boswachter bij PWNNatasja heeft weer een leuke en leerzame column geschreven, met name voor diegene die wel eens een meeuw in de wielen gehad hebben tijdens een strandtraining of wedstrijd.
Met het lezen van de column voorkom je dit soort ongelukken niet, maar je kan achteraf wel vertellen welk type meeuw er voor zorgde dat je net geen pr reed.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

25 november 2009

#25-11-09 Gesink @ EPE

Robert Gesink start weer bij Egmond Pier Egmond


 
Raborenner Robert Gesink start op zaterdag 9 januari 2010 in de 12e ATB Strandrace Egmond-Pier-Egmond. De 36 km lange strandrace tussen Egmond aan Zee en de pier van IJmuiden geldt met ruim 3.600 deelnemers als de grootste strandrace in de Benelux. Titelverdediger Sebastian Langeveld zal ook weer van de partij zijn net als Nico Berckmans, Sander Lormans, Bart Brentjens en lokale favorieten als Bram Rood en Ramses Bekkenk.
 
In navolging van bekende namen uit het verleden zoals Gert Jan Theunisse (winnaar 1999), Erik Dekker (winnaar 2006) en Sebastian Langeveld in 2009, wil Nederlands populairste renner een greep doen naar de overwinning. Het 23-jarige supertalent uit Aalten (naast Varsseveld) werd in 2009 wellis waar op cruciale momenten door pech achtervolgt, maar fietste toch een indrukwekkende erelijst bij elkaar: 3de in de Amstel Gold Race, 4de in de Dauphine Libere, 6de in de Vuelta en 36ste tijdens het WK in Mendrisio.

De Achterhoeker stond in 2009 ook aan de start in Egmond aan Zee, toen viel hij halverwege de race uit met een lekke band. Gesink kan het in de 12e editie opnieuw opnemen tegen Sebastian Langeveld. De andere concurrenten zijn onder andere oud-olympisch kampioen Bart Brentjes en Sander Lormans, de winnaar van 2008 en de nummer drie van 2009. Daarnaast komen er een aantal Belgische toprenners.

Door de grote populariteit is de inschrijving inmiddels gesloten. De start is zaterdag 9 januari om 13.00 uur op de Noord-Boulevard in Egmond aan Zee.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

20 november 2009

#20-11-09 NW9 in flessenpost

NW9 in flessenpostDe winter staat voor de deur, tijd voor een klein media offensief dachten we bij NW9.
We hebben weer wat persberichten verstuurd naar lokale media.
Flessenpost uit Bergen was zo aardig om het te publiceren met een mooie foto, die niet door NW9 is aangeleverd en volgens ons ook niet hier in de buurt is genomen.....

Lees hier het artikel.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

19 november 2009

#18-11-09 Sportkrant BES

Sportkrant Bergen Egmond Schoorl


klik op de pagina's voor een leesbare versie.

Iedere maand geeft de gemeente BES een sportkrant uit, deze maand is het hoofdthema mountainbiken in de regio Bergen, Egmond & Schoorl en ook NW9 is gevraagd om een artikel te verzorgen. Uiteraard zijn wij de beroerdste niet dus hebben we een stukje ingezonden, voorzien van een foto.
In de sportkrant kan je lezen:
-Ben Hopman(MTBer & boswachter bij PWN) start als bestuurslid Sportraad BES.
-Egmond Pier Egmond is "booming".
-Noordhollands langste voor 't Praethuys.
-NW9: "Fiets wanneer het je uitkomt".
-MTB toertocht Schoorl 29 november.(staat fout in de krant vermeld, 29-11 is de juiste datum!!!)
-Het MTB parcours van het Sportpaleis te Alkmaar.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

13 november 2009

#13-11-09 Sinterklaas tip

Sinterklaas tipWellicht een leuke tip voor het verlanglijstje van de goedheiligman; het fotoboek "Bicycle Mania".

Nooit eerder heeft iemand de centrale plaats die de fiets inneemt in onze samenleving in een (foto)boek weten samen te vatten. Tot nu!
Shirley Agudo, een Amerikaanse die al vele jaren in Nederland woont, is het gelukt via verrassende en grappige fotografie te laten zien waarom het fietsgebruik in Nederland zo uniek is in de wereld. Het boek laat zien dat Nederlanders hun stalen ros, soms creatief beschilderd, gebruiken om van alles te vervoeren. Voor een tafel, matras of kratten boodschappen wordt de hand niet omgedraaid. En dan hebben we ook nog de bakfietsen vol kinderen.
Jong en oud, gekleed en soms (half)naakt. Shirley heeft ze allemaal vastgelegd. Maar er is meer te vertellen. Want aan de hand van statistische gegevens, geschiedkundige verhalen en infrastructurele projecten laat Agudo zien dat Nederland echt Bicycle Mania Holland is.

Paperback, 180 pagina's, 20x20cm, ISBN: 9789055946983 & 16 euro.
Te bestellen via Fotografie.nl. & wellicht ook mbv het bovenstaande ISBN nummer bij de LBS.(local book shop)Ben je erg lief geweest dit jaar dan zou je ook nog kunnen overwegen om het fotoboek van vader & zoon Heus te vragen; genaamd Heus & Heus.
In het 448 pagina's tellende en 5 kg wegende boek Heus & Heus zijn vrijwel alle sporten op hun geheel eigen wijze beeldend weergegeven door Hans en Bastiaan. Terecht schrijft Bettine Vriesekoop in haar voorwoord : "Een lichaamshouding, een gezichtsuitdrukking, een oogopslag. Foto's van Heus & Heus zijn intiem en toch integer, krachtig en toch kwetsbaar." Onder de geportretteerde sporters bevinden zich veel nationale en internationale toppers, zoals Carl Lewis, Muhammad Ali, Eddy Merckx, Johan Cruijff, Haile Gebrselassie en Pieter van den Hoogenband. Ook recreatieve sporters, van zeer jong tot uitermate "ervaren", hebben in dit boek een plek gekregen.

Heus & Heus telt 448 pagina's, heeft een harde cover, is 30,5 cm hoog, 25 cm breed en 5 cm dik, weegt 5 kg en kost 49 euro.
Qua kwaliteit van de fotografie is dit zeker superieur aan Bicycle Mania.

Bestellen kan via De Buitenspelers of mbv ISBN978-90-71359-187 bij de LBS.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

12 november 2009

#12-11-09 Mountainbike geschiedenis

Mountainbike geschiedenisveelal wordt het ontstaan van de MTB sport toegeschreven aan een groep enthousiastelingen uit Marin County, Californie. Ze "knutselden" in de 70er jaren de eerste versies van de huidige MTB's in elkaar en hielden daarmee hun eigen races, de zgn "Repack downhill". Namen als Joe Breeze, Tom Ritchey, Charlie Kelly en later ook Mike Sinyard(Specialized) maakten deel uit van deze pioniersgroep.

Maar wat zou je er van denken als blijkt dat MTB een Nederlandse "uitvinding" blijkt?
Deze documentaire zet toch wel ernstige vraagtekens bij de Marin County theorie. In de jaren 50 blijken de Nederlanders al heuse off road races te rijden en wat nou 29" is helemaal nieuw?
Het is allemaal begonnen met 29" wielen!
De familie van Heugten(een bekende motorcross familie) blijkt in de kinderschoenen van het mountainbiken te staan.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

10 november 2009

#10-11-09 Verslag Rabotop Twiske

Verslag Rabotop Twiske


klik het artikel voor een leesbare versie.

Afgelopen weekend is de Rabotop wedstrijd in het Twiske verreden. In het Noordhollands dagblad(editie Zaanstreek) van vandaag staat een verslag.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

6 november 2009

#06-11-09 Testdag Bike Action

Testdag Bike ActionOp zaterdag 14 november 2009 zal er weer een testdag plaatsvinden bij het mountainbike parcours in Schoorl. Op het parkeerterrein tegenover restaurant Duinvermaak stellen Cannondale, Trek, Rocky Mountain en Kona een groot aantal mountainbikes beschikbaar om op het parcours grondig uit te testen.

Bij het testen van de fietsen is het verplicht een helm te dragen!
Graag zien wij je verschijnen op zaterdag 14 november.
Neem wel even je eigen pedalen en schoenen mee!

Of je jezelf vantevoren moet opgeven is ons niet geheel duidelijk, ook via de site van Bike Action lijkt dat niet echt te lukken er staat wel dat je je naw moet invullen, maar dat lukt niet, hopelijk hebben ze meer verstand van fietsen...
Je kan ze wel even bellen natuurlijk: 072-5152684

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 november 2009

#05-11-09 NW9 nieuwsbrief #13

NW9 nieuwsbrief #13De nieuwsbrief is weer verstuurd.

In deze editie:
#NHD marathon pagina update
#Column van de boswachter
#Ingezonden stukjes
#Voortgang Geestmerambacht
#Hulp gevraagd!
#Beukers Bike Weekend
#Super Sunday 2010 op Texel
#NW9 tip

Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen stuur ons dan een emailmet als onderwerp nieuwsbrief.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

5 november 2009

#05-11-09 vorderingen Geestmerambacht

vorderingen Geestmerambachtzoals we inmiddels gewend zijn van de beheerder van het GMA en het Greenteam laten ze er geen gras over groeien.......2 weken geleden was het nieuwe stuk al voor een groot gedeelte zichtbaar. Nog niet goed berijdbaar maar het grove werk is soms met uiterste precisie uitgevoerd, getuige de rood-witte stokken.
Alle middelen moesten weer uit de kast komen; kettingzagen, frezen, een klein kraantje en als laatste gaat men er nog overheen met een soort hakselaar.
De route word prachtig, grotendeels singletrack en anders dan de huidige route. Dit gedeelte zal wat sneller worden met nagenoeg geen hoogtemeters en ruimere bochten.
Men doet er alles aan om in totaal, dus met de huidige route erbij, op 10 km te komen. Of dit lukt??? Laten we het hopen, dat zou prachtig zijn, al is een kilometertje minder natuurlijk ook prima.

groeten
Team NW9

Gepubliceerd door Erik | Permalink

© mtb noordwest9