TexelRoutenaam:
Texel

Lengte: 7,9 km

Startplaats: Parkeerplaats Het Turfveld aan de Westerslag(kaart) Vanaf de boot is dit een goed kwartier fietsen.

Parkeren:
wij raden u aan om voor een dagbezoek de auto ergens in Den Helder te parkeren. Den Helder heeft genoeg gratis parkeerplekken en de boot is gemakkelijk met de fiets te bereiken, zeker in het seizoen is de fiets ook nog eens vele malen sneller.

Info:
# via NoordWest 9(contact)
# VVV Texel, 0222-314741

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (
www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.


Parcoursregels:
De route is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
De route is uitsluitend in 1 richting te rijden, tegen de klok in.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........

Het parcours van Texel:
De route wordt vaak het "broertje van Schoorl" genoemd en dat is niet zo vreemd. De routes hebben een groot aantal overeenkomsten(ondergrond, ligging & zijn beide grotendeels singletrack) maar evenzoveel verschillen; Schoorl is bijna 2x zo lang en heeft meer hoogtemeters.
De route ligt aan de Westkant van het eiland in de bossen tegen de duinen.
De ondergrond is, net als Schoorl, bosgrond met af en toe wat duinzand.In de zomer is de route dus goed mul, dit zorgt voor een extra dimensie.
Ondanks dat de route relatief kort is, is hij toch echt de moeite waard; korte felle klimmetjes worden afgewisseld door rollercoaster-achtige humpjes waarop je machtig mooie sprongen kan maken. Stuurmanskunst is een vereiste, de bochtjes zijn krap en volgen elkaar soms in rap tempo op, in combinatie met de nodige hobbels moet af en toe de hele truukendoos open om op het pad te blijven, sturen, schakelen, in het zadel, uit het zadel.........jump!
Het is goed zaak om op de routebordjes te blijven letten want doordat je vaak al je aandacht bij het fietsen nodig hebt wil je er nog wel eens eentje missen.........
Het bosgedeelte wordt verrassend afgewisseld met een stuk heide/duin, een mooie singletrack slingert door de heide, goed te doen, maar als je hier 30km/h gaat rijden is het best een lastig paadje.
Al snel duik je het bos weer in voor het laatse gedeelte en zeker niet het minste, felle klimmetjes en lastige bochtjes volgen elkaar weer in rap tempo op en alle zeilen moeten weer bijgezet worden. Weer aangekomen bij het startpunt weet ik zeker dat je kiest voor nog een rondje........of 2!
Vervelen doet de route van Texel niet snel.

Tip: Over het strand(foto-1, foto-2, foto-3) terug naar de boot is een leuk alternatief voor de vaak drukke fietspaden, en een stukje extra training uiteraard.

NW9 waardering: 8
+ technisch
+ omgeving
+ erg rustig
+ afwisselend

- lengte
- bewegwijzering

Team NW9
26 april 2007
(last update)


© mtb noordwest9