NH MooisteRoutenaam:
Noordhollandsch Mooiste

Op zondag 3 januari 2010 organiseerde NW9 voor de eerste keer de gegidste tocht: "Noordhollandsch Mooiste". Mooiste was op deze dag een understatement, de tocht was schitterend, betoverend, magisch.....kortom errug mooi!
Wellicht was dit gelijk ook de laatste keer dat we NH Mooiste in deze vorm organiseren, mooier word het immers nooit meer.
We zijn ons nog aan het beraden over eventuele andere tochten of evenementen, voor de laatste info volg je uiteraard onze nieuwsbrief.

Lengte: 65km & 480hm

GPS track: GPS track Noordhollandsch Mooiste

Startplaats:
Restaurant Duinvermaak in Bergen.(kaart)

Parkeren:
# Duinvermaak(kaart, www)te Bergen. 500 mtr van startplaats Blijdensteinsweg, relatief kleine, gratis parkeerplaats die in het weekend druk is.
# Manege van Poelenburgh(kaart, www, foto) te Schoorl. 200 mtr van startplaats Witte Huis, ook niet al te groot, gratis en in het weekend druk.Info:
# via Noordwest 9 (contact)

Koek & zopie:
# Duinvermaak(kaart, www) te Bergen
# De Berenkuil(kaart, www, foto-1, foto-2) te Schoorl (alleen in het seizoen geopend) Ze zitten aan de Schoorlse Zeeweg, midden in het bos  ......
# strandpaviljoen Paal 29(kaart, www) te Schoorl aan Zee (alleen in het seizoen geopend)

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de website van Onyva.

Parcoursregels:
#De route is toegankelijk vanaf zonsopgang tot 10:30.
In verband met de fietsmaatregel van PWN(fietsen op onverharde paden in het NHD is toegestaan tot 10:30) is het zaak dat je voor 10:30 bij 't Woud bent, daarna fiets je niet meer in PWN gebied en mag je dus ook na 10:30 op de onverharde paden. Vanaf de start tot 't Woud heb je ongeveer een uur nodig.
#Voor het NHD is een toegangskaart vereist die je bij het begin van NH Mooiste kan kopen bij de automaat.(kaart)
#Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
#Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........
#O ja, petflesjes blijven op Schoorl niet in je bidonhouder zitten.....(foto)
#Om dat de route deels over strand gaat is het wijs om vantevoren even het tij te checken.
#Let op! Van 1 maart tot 1 juli is de Mariaweg(schelpenpad bijna aan het eind van de route, even na De Kerf) verboden ivm het broedseizoen.De route:

Het verhaal: NH Mooiste is spontaan ontstaan, slechts met het oog op kwaliteit van een mooie MTB tocht hebben we geprobeerd voor een beperkt aantal MTBers een leuke tocht uit te zetten. Dat de eerste editie op dezelfde dag plaatsvond als Noordhollands langste komt voort uit praktisch oogpunt. Wij hadden nl. besloten, na NH langste van 2009, dat deze tocht ons geen uitdaging meer bood. NH langste zouden we niet meer gaan fietsen; 3 januari was dus leeg in de agenda. Aan het aantal aanmeldingen te zien deelden vele bikers onze mening.....

De route: Als eerste voert de route je door het prachtige stukje NHD nabij Bergen; singletracks, glooiende paden, straffe klimmen en snelle afdalingen volgen elkaar in snel tempo op. Je hebt totaal niet in de gaten dat de eerste 10km zich afspeelt in een gebied van 3 a 4 vierkante kilometer. Op een gegeven moment steek je de Zeeweg(Van Bergen naar Bergen aan Zee) over. Je rijdt dan op Het Bovenpad(7-heuvelenweg) en zoals de bijnaam al doet vermoeden gaat het lekker op en neer voor Noordhollandsche begrippen, het is een fijne afwisseling van paden met een lekkere "flow" er in........
Het Bovenpad eindigt bij 't Woud, een negorij tussen Bergen en Egmond. Even bijkomen op het asfalt wat nu voor je ligt.....of aanzetten om zsm in Egmond te zijn om aan de op 1 na steilste klim uit NH Mooiste te beginnen, eigenlijk midden in het dorp. Na de klim volgt uiteraard de onvermijdelijke afdaling en duik je gelijk het zeedorpenlandschap in. In het zeedorpenlandschap kan het 's zomers druk zijn, pas je snelheid daarom aan de omstandigheden aan. Na het zeedorpenlandschap kan de gaskraan open, we gaan het strand op, vanaf de Noord boulevard in Egmond aan Zee duiken we van de onverharde strandafgang het strand op! Bij Bergen aan Zee Noord(paviljoen SB-Noord) is het over met de pret en fietsen we verhard naar het pacours om er in de zuidwest hoek op te duiken tot aan de officiele start bij Het Witte Huis/De Kuil.
Via wat zigzag paadjes fiets je opeens over 2 alleraardigste polderdijken, waar het in het voorjaar een drukte van jewelste is....veroorzaakt door vele vogels!
Verhard naar Schoorl waar we nog een klein stukje onverhard singletrack pakken om daarna in 1 lange, verharde ruk door te stampen naar het Hargergat.(Een karakterstuk!) Bij het Hargergat kunnen we godzijdank weer onverhard richting Camperduin waar we achter natuurgebied De Putten langs fietsen.(let op overstekende kamelen.....)
Bereid je voor op de steilste klim van de route. de Hondsbosse Zeewering, eenmaal boven op de dijk kun je je vergapen aan prachtige vergezichten naar alle 4 windstreken. Na een paar verse teugen Noordzeelucht beginnen we aan het laatste stuk van de route. Op de Hondsbosse rijden we terug naar Camperduin om daar in vliegende vaart het strand op te duiken tot aan Paviljoen Paal 29, via wat asfalt en een schelpenpad komen we weer op de vaste route van Schoorl. Bij De Kerf zijn er 2 opties, afhankelijk of het broedseizoen is of niet:
1:Het is broedseizoen, 1 maart t/m 1 juli. Volg het parcours tot de officiele start. Je rijdt dan wel een stuk parcours wat je al eerder gereden hebt.
2:Het is geen broedseizoen. Sla linksaf bij De Kerf tot het Schelpenpad. Sla weer linksaf en neem de eerste weg(Mariaweg) rechts. Je rijdt nu over een prachtige heide richting Bosbuffet de Berenkuil, bij de Julianalaan(asfalt) sla je rechtsaf, aan het einde links de Blijdensteinsweg op. DEze brengt je weer terug bij Duinvermaak.

NW9 waardering: 9

+redelijk technisch
+erg afwisselend
+prachtige natuur
+goed te bereiken
+apres bike + vele opsteekplaatsen
+goed te combineren met een extra rondje Schoorl

-afhankelijk van het tij
-bepaalde delen kunnen 's zomers erg mul zijn
-broedseizoen(zie boven)
-alleen met GPS te rijden

Team NW9
26 januari 2010(last update)


© mtb noordwest9