Twiske
Routenaam: Het Twiske
Het Twiske bevat 2 parcoursen;
1: Zanddijk/Hogelkamp
2: Het Smaal

Lengte:
Zanddijk/Hogelkamp: 3,1 km
Het Smaal: 3,7 km

GPS tracks: GPS tracks Twiske

Startplaats & Parkeren Zanddijk/Hogelkamp:
#parking P1 aan de Pikpotweg te Oostzaan. (kaart)

Startplaats & Parkeren Het Smaal:
#parking P14 aan de Noorderlaaik te Oostzaan. (kaart)

Bij het inrijden van het gebied moet je een parkeerkaart trekken, bij het uitrijden stop je deze weer in 1 van de vele betaalautomaten langs de doorgaande weg.
Eerste 3 uur 3,50 euro en voor een dagkaart betaal je 6 euro.

Info:
# via MTB-Twiske
# via NW9 (contact)

Zie ook de PDF van Het Twiske met daarop alle informatie.

Koek & zopie
# Paviljoen 't Twiske(www), aan het water met een prachtig terras.

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (
www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.
Het Twiske
Recreatiegebied Het Twiske vindt u ten noorden van Amsterdam tussen Zaandam en Purmerend. De oppervlakte van 650 hectare die voor eenderde uit water bestaat biedt volop mogelijkheden om te zwemmen duiken, surfen en zeilen. Er zijn stranden, een avonturen- en waterspeelplaats, een duikplatform, een haven, een bezoekerscentrumen een molen. Ook als u van wandelen of fietsen houdt in een natuurlijke omgeving, is Het Twiske aan te bevelen. Grote kans dat u in de stille gebieden Schotse Hooglanders tegenkomt.
Recreatiegebied Het Twiske is toegankelijk van 6:00 uur tot 23:00 uur. Als u het gebied bezoekt, vragen wij u anderen niet te hinderen en rekening te houden met de natuur. In het gebied geldt een algemene verordening met daarin de regels waaraan u zich als bezoeker dient te houden.

De parcoursregels
De routes zijn toegankelijk van 6:00 tot 23:00 uur.
De routes zijn uitsluitend in 1 richting te rijden, volg de bloso tekens.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de natuur.........

Routebeschrijving

Zanddijk/Hogelkamp
Dit is zonder twijfel de meest uitdagendste route in het Twiske. Rechtsachter in de hoek van P1 duik je het begin van het parcours op, het begint met wat valsplat gras met daarin een singletrack. Je doorkruist wat bosjes en op een gegeven moment staat er naast het zwarte bloso(driehoekje met 2 rondjes) teken ook een blauw bloso teken op de paaltjes....nog een route??? Nee, dit zijn optionele korte hazenpaadjes voor diegene die het rustig aan willen doen of beginnend zijn. Zwart is moeilijker, blauw is eenvoudiger. In totaal zijn er 5 hazenpaadjes waarvan 1 de sponsortrap is, die hoef je dus niet af te fietsen.
De route is lekker afwisselend, het ene moment stoempen over glooiende heuvels en lekker lopende paden en dan weer draaien en keren en kort steil klimmen en/of dalen. Zoals altijd zit het venijn in de staart; als je de zwarte route kiest dan kun je aan de bak, welliswaar kort maar alles moet uit de kast; steil dalen, kort draaien en gelijk weer super steil omhoog. Als je op tijd en goed schakel en de ondergrond niet te nat of te droog is kan je alles fietsen.....maar ga er vanuit dat je minimaal 1 keer een voetje aan de grond moet zetten tijdens je eerste rondje. Na ruim 3 vermoeiende kilometers sta je weer op P1..nog een rondje?Het Smaal
De langste route van de 2, bijna 4km met 4 hoogtemeters. Denk nou niet dat deze route een makkie is bijna 100% singletrack en in de route is een unieke bugelpiste opgenomen..in het zadel blijven is hier geen optie, een echt notenkraker! De route begint op P14 en daar eindigt ze ook weer. Hij kronkelt behoorlijk en soms rij je maar een paar meter van het pad waar je daarvoor reed.....je merkt dit pas als er andere bikers in de baan zijn.
De route is vernuftig aangelegd en uit een relatief klein oppervlak is het maximale gehaald, er zijn duidelijk overeenkomsten met de route in het Geestmerambacht. Wellicht komt dit doordat de 2 gebieden ook veel overeenkomsten vertonen. De route is relatief veilig, hij kruist een aantal keren een fietspad daar is het even opletten geblazen.

De routebebording is dik voor mekaar en de blosotekens staan op de punten waar het nodig is.
De routes staan (nog) niet in verbinding met elkaar, ook is er (nog)geen bebording tussen de 2 routes. De initiatiefnemers zijn hier wel mee bezig, er wordt dus aan gewerkt!

Stichting MTB Twiske
Het initiatief dat ooit begon met een "knullig" handtekeninglijstje is steeds verder geevolueerd. De laatste ontwikkeling in deze "professionalisering" is de oprichting van de Stichting MTB-Twiske.nl.

Niet alleen bedoeld als zekerheidstelling voor sponsors en subsidieverleners, maar het biedt o.a. ook de mogelijkheid om onze vrijwilligers te verzekeren. Op deze pagina vindt u diverse informatie over de stichting, over vrijwilligers(regelingen) en over het sponsor- en/of donateurschap voor particulieren en bedrijven.
De initiatiefnemers krijgen gelukkig veel positieve reacties, bedankt daarvoor! Daarnaast krijgen ze ook geregeld de vraag hoe je donateur wordt.
Dit donateurschap is overigens een eenmalige bijdrage voor de aanleg. Dus geen jaarlijks terugkerend lidmaatschap of iets dergelijks.

Donateur word je door 20 euro over te maken naar banknr. 1087.31.073
t.n.v. Stichting MTB-Twiske.nl

Applaus
Deze 2 routes zijn geheel tot stand gekomen door het fanatisme van 2 lokale bikers, Marc & Huub. De beide routes zijn geheel gefinancierd door sponsoren die Marc & Huub enthousiast gemaakt hebben voor hun droom. Inmiddels heeft Bas de gelederen versterkt en gaan ze er met z'n 3en, en met vele vrijwilligers iets moois van maken.
Handen op elkaar!!!Rabotop
Inmiddels is de route Zanddijk/Hogelkamp ook opgenomen in De Rabotop westrijden serie.
Op 16 november 2008 heeft de pilot wedstrijd plaatsgevonden. Deze is zeer succesvol verlopen en iedereen was laaiend enthousiast.
In 2009 doet het Rabotop circus op 8 november het Twiske aan.

NW9 waardering 7,5
+ 100% onverhard
+ rustig
+ maximale benutting van de mogelijkheden
+ parkeren naast het parcours
+ uitstekende koek & zopie
+ bewegwijzering
+ hazenpaadjes
+ bugelpiste

- aan de korte kant
- geen off road verbinding tussen de 2 routes
- weinig hoogtemeters
- parkeren is redelijk prijzigTeam NW9
25 september 2009 (last update)

© mtb noordwest9