NHD

    


Routenaam:
NHD(Noordhollands Duinreservaat).
Het is geen vaste route maar een begrensd gebied waar onder bepaalde toegangsregels offroad gefietst mag worden. Grofweg ligt het Noordhollands Duinreservaat(NHD) tussen Bergen en Wijk aan Zee, later zullen we het gebied gedetailleerder weergeven.

Toegangsregels:
Fietsen op onverharde paden is toegestaan van zonsopgang tot 10:30 tenzij anders staat aangegeven. Maw je mag overal tot 10:30 fietsen tenzij er een verbodsbordje staat.........(foto)
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........
Een toegangsbewijs is verplicht, voor 1 dag kost dit 1,50 euro. Deze zijn te verkrijgen bij de automaten die je vind bij de startplaatsen.(gepast betalen!) Een jaarkaart kost 10 euro en is te verkrijgen bij de verschillende verkoopadressen
Voor meer info over toegangsprijzen volg je deze
link.Lengte:
Er is ongeveer 160 km onverhard pad toegankelijk.

Startplaatsen/parkeren:
Dat zijn er heel veel, we zetten ze uiteen van Noord naar Zuid.
# Duinvermaak, Bergen.(kaart, www,
foto)
# Verspijckweg/Korteweg, Bergen aan Zee.(kaart,
foto)
# Uilenvangersweg/Zeeweg, Bergen aan Zee.(kaart)
# Woudweg/Hereweg, Egmond a/d Hoef.(kaart,
foto)
# Van oldeborghweg, Egmond a/d Hoef.(kaart)
# Middenweg/Oude Schulpweg, Egmond Binnen.(kaart)
# Diederik, Egmond Binnen. (kaart)
# Noorderstraat, Bakkum.(kaart,
foto)
# De Hoep(bezoekerscentrum), Castricum.(kaart, www)
# Geversweg, Castricum.(kaart)
# Hoofdweg/Geversduin, Castricum.(kaart,
foto-1, foto-2)
# Kraaiennest, Heemskerk.(kaart)
# Oudendijk/Achterweg, Heemskerk.(kaart)
# Meeuwenweg, Wijk aan Zee.(kaart)

Info:
# via Noordwest 9 (contact)
# via bezoekerscentrum De Hoep(www)

Koek & Zopie:
# Duinvermaak, Bergen. (kaart, www)
# Gasterij 't Woud, Bergen. (kaart, www)
# Johanna's Hof, Castricum. (kaart, www)
# Camping Bakkum, Bakkum.(kaart, www)
# Theehuis De Kruisberg, Heemskerk. (kaart, foto)
# paviljoen Zilverzand, strand Egmond Binnen.

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd bij Duinvermaak in Bergen.(www) Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de website van Onyva.
# Busker(kaart, www) te Bergen. Verhuur van Trek mountainbikes met voorvering. Gelegen in het gezellige centrum van Bergen dus perfect voor de apres bike en vlakbij het parcours. Huurprijs 18,- euro p/d met een borg van 50 euro.
# De Zeeleeuw, (www) MTB Trainingsgroep de zeeleeuw is in februari 2005 opgestart door Pim de Waard (de zeeleeuw). Pim is zelf een enthousiast mountainbiker en vindt het leuk om ook andere mensen enthousiast te maken voor het mountainbiken in de Noordhollandse duinen en op het strand.
Bij MTB Trainingsgroep de zeeleeuw kunt u terecht voor:
-groepstrainingen
-individuele trainingen (bijvoorbeeld voor verstandelijk gehandicapten)


 

Het gebied:
Het Noordhollands Duinreservaat, kortweg NHD, is groot. Het strekt zich uit langs een strook die ongeveer paralel aan de kust loopt tussen Bergen en Wijk aan Zee. In het noorden wordt het gebied begrenst door Bergen en de de prachtige bossen van Staatsbosbeheer. De westgrens is de zee, de oostgrens is grofweg gezegd de bebouwing van Bergen, Egmond a/d Hoef, Egmond Binnen, Bakkum, Castricum, Heemskerk & Wijk aan Zee. De zuidelijke grens is Wijk aan Zee.

Voor de fietser is er ongeveer 160 km onverhard pad beschikbaar tot 10:30.
Het betekent dat je naar hartelust je eigen route kan fietsen en niet op een vooraf uitgestippelde route hoeft te blijven. Het fietsen in het NHD is dan ook compleet anders dan op alle andere MTB routes in Nederland. Je moet zelf je route bepalen, dat is natuurlijk hartstikke leuk maar als je het gebied niet zo goed kent loop je de kans dat je de mooiste singletracks, beklimmingen en vergezichten misloopt. De kaart brengt hier ook niet echt veel duidelijkheid in aangezien het krioelt van de paadjes.....en welke is nu de leukste?
Sommige locals bieden zich op www.mtb-schoorl.nl aan als gids. Voor beginners zijn deze ritjes echter niet aan te raden aangezien het tempo hoog ligt en je door de veelheid aan paadjes snel de groep kwijt bent. Nadeel van achter iemand aanfietsen is dat het veel langer duurt voordat je zelf de weg weet.
In overleg kan er via Noordwest 9 ook een gids verzorgt worden, het tempo zal dan worden aangepast aan de langzaamste fietser.(contact gids)
Als je de gelukkige bezitter bent van een GPS waar je tracks naar toe kan uploaden dan zijn er aantal routes beschikbaar, o.a een route van 107 km!!!
Lees hier meer over de GPS routes in het NHD.


 
In het Noorden is de beste startplaats absoluut Duinvermaak(kaart, www), je kunt daar gratis parkeren en een kaartje kopen bij het restaurant of bij de automaat. Het NHD grenst daar aan het MTB parcours van Schoorl en is dus perfect te combineren met een rondje op dit prachtige parcours.
Het noordelijk deel van het NHD, waar de onverharde paden toegankelijk zijn voor fietsers, is eigenlijk vrij klein (kaart) maar daardoor niet minder aantrekkelijk, je fietst er al snel 15 km zonder een pad dubbel te fietsen. Het hoogteverschil is aanzienlijk, er liggen een paar echte kuitenbijtertjes als De Bunkerklim, Het Russenduin & De Voertklim.
Deze klimmetjes worden afgewisseld door glooiende paden, naaldbossen, eikenbossen en duinvalleien, elke 500 mtr zit je in een compleet ander lanschap wat dikwijls on-nederlands voelt. De techniek kan op de proef gesteld worden op Het Russenduin, De Tankgracht, de zandverstuivingen(vooral in de zomer) of de diverse trappen die het gebied rijk is.
Bij de parkeerplaats aan de Uilenvangersweg kun je de Zeeweg oversteken en het Bovenpad richting Gasterij 't Woud volgen. Het Bovenpad is een prachtig snel pad wat de off road verbinding is tussen Het noordelijk NHD en het zuidelijk NHD. Het Bovenpad (ook wel 7-heuvelenweg genoemd) kronkelt door de bossen richting het zuiden, het is redelijk breed dus er kan flink doorgetrapt worden, vergeet echter niet de 2 lusjes richting het oosten te nemen. deze 2 singletrack lusjes gaan door een prachtig stukje bos en komen uiteindelijk weer op het bovenpad terecht. Na nog wat straffe machtklimmetjes kom je uiteindelijk bij een verhard fietspad(kaart), linksaf ga je als je wilt relaxen bij Gasterij 't Woud of je
vervolgt je tocht via de verharde weg naar het zuidelijk deel van het NHD(kaart).
Als je rechtsaf het verharde fietspad opgaat slinger je door de prachtige duinen, volgens de beheerder passeer je een zeer gevaarlijke afdaling/klim (foto) gevaarlijk is hij natuurlijk niet, wel leuk! Op de grote plaat omhoog kan goed, eenmaal boven heb je een prachtig vergezicht over de duinen.(foto) Even genieten en met 50km/h de helling af die je net beklommen hebt.....om vervolgens weer omhoog te stoempen en het prachtige fietspad richting Bergen aan Zee te vervolgen. Alwaar je, als je constant links aanhoudt, uiteindelijk weer in het NHD terechtkomt, onderaan Het Russenduin. Als je in het bos weer links aanhoudt, dan kruis ja na ongeveer 2 km het parcours van Schoorl.(kaart)

Als je vanaf Het Woud gekozen heb om je tocht vervolgen in Zuidelijke richting via de verharde weg naar het zuidelijk deel van het NHD(kaart) dan rij je via de Van Oldeborghweg richting het beboste gebied van het NHD. De eerstvolgende legale mogelijkheid om off road te gaan vind je bij de kruising Van Oldeborghweg & Middenweg (kaart), steek de Middenweg over en ga rechtdoor de berm in, er loopt een onverhard pad paralel aan de Van Oldeborgh weg. Dit pad eindigt op een T-splitsing, ga hier rechts het verharde fietspad op, je kruist een paardenpad en na ongeveer 50 meter kun je links het bos in.(kaart)
Vanaf hier kun je naar hartelust alle toegestane paden berijden, alleen de paden voorzien van een verbodsbordje zijn taboe. Je zult zien dat het rustig begint, vrij vlak, iets bredere paden met lichte heuvels, Je passeert ongemerkt gebieden met namen als Vogelwater, Wolfsveld en Melkvlak. Redelijk snel zul je Camping Bakkum kruisen, over de Camping fietsen is toegestaan.
Dan steek je de Zeeweg over richting Castricum & Heemskerk, langzaam worden de heuvels wat venijniger. De eerste echt berg die je kunt tegenkomen is de Papenberg, deze ligt tegen de bebouwde kom van Castricum aan en de klim naar het uitzichtpunt is een straffe, helemaal boven kom je niet want het laatste stukje naar het uitzichtduin is een trap, lopen dus.(vanaf halverwege 2008 staat er aan het begin van dit pad een verbodsbordje, omhoog rijden mag niet meer van PWN. De reden daarvoor kun je
hier lezen. Wij zijn het absoluut niet eens met deze niet-onderbouwde redenen en zijn nog met PWN in diskussie over een eventuele vriendelijkere oplossing voor fietsers)  Eenmaal boven gekomen kun je alleen via de trap weer terug, fietsend uiteraard!!!
Verder naar het zuiden zijn er de volgende bergen die je tegen kunt komen de Bloemberg en de Kruisberg, mooie duinen waar schittende paden overheen lopen.
Even ten noorden van de Bloemberg ligt, midden in de duinen, een zweefvliegveld (kaart). In de weekends is hier vaak aktiviteit, een rare gewaarwording zo'n grote, stille vogel in een natuurgebied.
Nog zuidelijker kom je, zonder het te weten, want deze namen staan alleen op de kaart, door gebieden met namen als: Doornenvlak, Groote Vlak, De Vlotter, Berenweide(oppassen!!!), Spaarpot, Ligustervlak, Bassinvlak & Doolhof.
Het laatste stukje gaat verhard naar Wijk aan Zee.
Tijd voor een bakkie? Dat kan uiteraard, maar daarna is het toch echt de moeite waard om even de Noordpier (kaart) op te fietsen. De weg naar de Noordpier wijst zich vanzelf als je richting het zuiden blijft fietsen. Uiteindelijk rij je door een surrealistisch landscahp met aan je rechterhand prachtige duinen en links de rookspuwende schoorstenen van Corus. Mooi is het niet , bijzonder absoluut. Eenmaal bij het Noordzeekanaal aangekomen fiets je de 1,5 km lange pier op en met een beetje geluk schuiven er nog wat zeeschepen voorbij op weg naar................

 

NW9 waardering: 9+
+ groot gebied
+ 160 km onverhard pad
+ schitterende natuur
+ rustig
+ goed te bereiken
+ parkeervoorzieningen
+ uitstekend te combineren met een rondje op het parcours van Schoorl
+ compleet anders dan andere gebieden die je kent
+ perfect voor Singlespeed

- tot 10:30 toegankelijk
- sommige delen zijn mul in de zomer

Team NW9
26 april 2007
(last update)
© mtb noordwest9