Schoorl


Erik Boschman copyright
Routenaam: Schoorl

Lengte: 15 km  & 180 hm

GPS track: GPS track Schoorl

Ook leuk: het 1-2-3tje

Startplaatsen:
# Witte Huis, Aagtdorp(kaart, foto-1, foto-2, foto-3) -> Is goed te vinden via de link.
# Blijdensteinsweg, Bergen(kaart, route) -> Rij vanaf Duinvermaak(kaart) de bossen in, je passeert gelijk aan je rechterhand de kunstskibaan Il Primo. Volg deze klinkerweg zo'n 500 mtr, ga rechts de bossen in op het schelpenpad. Dit is de Blijdensteinsweg, na zo'n 300 meter staat er links een houten bankje ongeveer 20 mtr verder kruis je de route, aan je rechterhand staat een bruin infobord.
# Julianalaan, Schoorlse bossen(kaart, route) -> Vanaf de parkeerplaats van bezoekerscentrum Het Zandspoor(kaart, foto)  fiets je even terug naar de ingang van de parkeerplaats, hier ga je de Schoorlse Zeeweg op het bos in, dit is een asfaltpad. Dit volg je 4 a 5 km totdat je bij De Berenkuil(kaart, foto) komt. Voor De Berenkuil sla je linksaf de Julianalaan in na zo'n 500 mtr kruis je het parcours en staat er een bruin infobord.
#
Dr. van Steijnweg, Schoorlse duinen(kaart, route) -> Vanaf de grote parkeerplaats in Hargen(kaart, foto) rij je in zuidelijke richting door de duinen(paralel aan de zee) richting Schoorl aan Zee(kaart). Hier buigt het fietspad landinwaarts, na zo'n 500 mtr kom je op een T-splitsing waar je rechtsaf het schelpenpad opgaat, na 250 mtr kruis je de route.

Parkeren:
# Duinvermaak(kaart, www)te Bergen. 500 mtr van startplaats Blijdensteinsweg, relatief kleine, gratis parkeerplaats die in het weekend druk is.
# Manege van Poelenburgh(kaart, www, foto) te Schoorl. 200 mtr van startplaats Witte Huis, ook niet al te groot, gratis en in het weekend druk.
# Parkeerplaats(kaart) te Hargen.(foto) Zo'n 3 km van startplaats Dr. van Steijnweg, zeer grote parkeerplaats die zelden vol is. In de winter gratis, tijdens het strandseizoen 3 euro voor een hele dag.
#Parkeerplaats(kaart) van Het Zandspoor te Schoorl. 2 kleine parkeerplaatsjes (foto-1, foto-2) op loopafstand van Het Zandspoor en het centrum van Schoorl.
Wel betaald parkeren.(foto)Info:
# via Noordwest 9 (contact)
# via het bezoekercentrum van SBB
De Schoorlsche Duinen
Oorsprongweg 1
1871 HA  Schoorl
072 5093352

Koek & zopie:
# Duinvermaak(kaart, www) te Bergen
# De Berenkuil(kaart, www, foto-1, foto-2) te Schoorl (alleen in het seizoen geopend) Ze zitten aan de Schoorlse Zeeweg, midden in het bos  ......
# strandpaviljoen Paal 29(kaart, www) te Schoorl aan Zee (alleen in het seizoen geopend)
Vanaf het parcours; je kruist een schelpenpad, de Dr. van Steijnweg(kaart), vlak voor je de duinen ingaat, ga hier rechts en na 200 mtr links het asfaltfietspad op volg dit  zo'n 1,5 km totdat je bij het strand komt, hier vind je strandpaviljoen Paal 29.

Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de website van Onyva.
# Busker(kaart, www) te Bergen. Verhuur van Trek mountainbikes met voorvering. Gelegen in het gezellige centrum van Bergen dus perfect voor de apres bike en vlakbij het parcours. Huurprijs 18,- euro p/d met een borg van 50 euro.
# De Zeeleeuw, (www) MTB Trainingsgroep de zeeleeuw is in februari 2005 opgestart door Pim de Waard (de zeeleeuw). Pim is zelf een enthousiast mountainbiker en vindt het leuk om ook andere mensen enthousiast te maken voor het mountainbiken in de Noordhollandse duinen en op het strand.
Bij MTB Trainingsgroep de zeeleeuw kunt u terecht voor:
-groepstrainingen
-individuele trainingen (bijvoorbeeld voor verstandelijk gehandicapten)

Parcoursregels:
De route is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
De route is uitsluitend in 1 richting te rijden, tegen de klok in.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de bossen.........
O ja, petflesjes blijven op Schoorl niet in je bidonhouder zitten.....(foto)
Routebeschrijving:
 
Route
Het lijdt geen twijfel, het Schoorlse parcours is een van de meest bijzondere in Nederland. Dat komt door de afstand die je aflegt. Met 15 kilometer is het een zeer geschikt parcours om eens flink los te gaan en je het snot voor de ogen te trappen. Geen wonder dat er regelmatig toptijden gehaald worden. (32 mintuen & 8 seconden) Ondanks de snelle tijden blijft het een ruige route, met veel hobbels die ervoor zorgen dat je zowat van het singletrack stuitert. Vrijwel de gehele afstand bestaat uit singletrack.(foto) Er zijn veel bochten(foto) en venijnige klimmetjes, met scherpe afdalingen.(foto) Eenmaal leidt de beklimming naar de Schoorlse Nok, het hoogste duin van Nederland, 48 mtr boven NAP. Dat is een echte kuitenbijter. Op een ander punt, midden in het open duingebied gaat het stijl omhoog naar de Zwarte Blink.(foto) Er is daar een mooi uitzicht over de Noordzee.
Tussentijds wordt de Niels Blink gepasseerd, een oud bosgebied in de binnenduinen met een beschermde status. Ook in de Zuidwest Hoek bevindt zich een steil en bochtig gedeelte voor de ware liefhebber. Wie naar rechts kijkt ziet achter het prikkeldraad de duinen van het NHD liggen.
 
De beheerder
De route is in het terrein van Staatsbosbeheer (SBB) aangelegd door vrijwilligers. SBB pleegt op een zeer zorgvuldige manier onderhoud en misschien is Schoorl wel de best onderhouden route van Nederland. Onderhoud werpt ook vruchten af, want de lage en natte gedeelten van jaren geleden zijn door het opbrengen van zand merkbaar droger geworden. De relatie tussen de mountainbikers en de beheerder is heel goed. Aan SBB werd in oktober 2006 door enthousiaste mountainbikers een ingelijst fietsshirt overhandigd. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het mountainbiken in Nederland dat mountainbikers daartoe besloten. Het enthousiasme van de mountainbikers is ook niet zo merkwaardig wanneer je je bedenkt dat er in overleg met SBB onderhoudsdagen en evenementen gepland kunnen worden. In overleg met SBB kan bijna alles en dat zijn de relaties die je moet koesteren!Zandparcours
Soms is het parcours van Schoorl al vroeg in het jaar een ware zandbak. Het duingebied bestaat uit oud zand en dat kent een ronde vorm. Het is niet direct het zand dat je wilt gebruiken voor het ophogen van je terras, daarvoor kun je beter zand kopen met een vierkante vorm. Wie denk dat dit onderwerp een bedenksel is van de schrijver vergist zich. Ooit las ik er een droog en ook wel vermakelijk artikel over.
Droogte is de directe oorzaak van de zanderigheid van het parcours. Soms zak je wel een banddikte of meer weg en wanneer de afstand wat groter is, dan val je stil of je moet beresterk of goed geoefend zijn en waarschijnlijk beide.
In 2006 was het erger dan ooit in de maand juni en er viel toen nauwelijks meer te fietsen. In het algemeen valt er op tijd regen, waardoor het zand weer inklinkt en goed te berijden is. Aan de kust hebben we de meeste zonuren van Nederland en beduidend minder regen. Echte Schoorlse mountainbikers verbazen zich waarschijnlijk snel over de natte routes elders in het land en de bagger die dat oplevert. Voor wie mountainbiken een synoniem is voor prutfietsen, zal Schoorl een openbaring of een deceptie zijn. Op het ronde zand is genezing mogelijk.
 
Klimmen en dalen
Na een rondje in Zuid-Limburg (bijvoorbeeld Limburgs Mooiste) kan klip en klaar vastgesteld worden dat er nergens in Nederland zoveel steile, modderige en bizarre klimmen te vinden zijn als daar. De Utrechtse heuvelrug en de omgeving van Arnhem & Nijmegen kennen ook aardige beklimmingen, maar al niet echt daarmee te vergelijken. Schoorl is een korte route, maar wel en felle. In Zuid-Limburg wonen amper mensen, in Noord-Holland bouwden de planologen woonkern op woonkern en het is hier een drukte van belang geworden. Heerhugowaard steekt Alkmaar qua inwonersaantal naar de kroon en als je daar even bij stilstaat is dat eigenlijk een beetje bizar.
De beklimmingen van het Schoorlse parcours mogen er echter zijn. Ze varieren van redelijk lang (Schoorlse Nok) tot echt steil (Zwarte Blink). Voor menigeen is Schoorl met haar luttele vijftien kilometertjes door de onverwachte hoogtemeters een heftige rit.
 
De mountainbikers
Zoals gesteld kun je erg snelle rijders ontmoeten, die je meestel met groot verzet passeren. Als regel bij passeren wordt het kuchen of praten aangehouden. Het parcours is namelijk van iedereen, ook van ouders met kinderen(foto), minder geoefende fietsers(foto) of wie dan ook. Natuurlijk kom je ook wel eens een knurft tegen die het groeten niet aangeleerd heeft, maar die zie je overal. Niet op letten en gewoon om je heen blijven kijken.
Prachtig zijn de mountainbikers die je met veel bombarie inhalen, daarna het tempo verliezen en vervolgens volledig stukgegaan terwijl ze jou in het kielzog weten. Uit ervaring kan ik wel stellen dat je ook op die momenten ervaart dat fietsen veel te maken heeft met doodgaan.
Eenmaal per jaar, meestel in april, wordt de 5 van Schoorl verreden. Een training die bedoeld is als oefening voorafgaand aan het marathonseizoen. De echte bikkels nemen op basis van inschrijving deel en ruim van tevoren wordt er een lange discussie gevoerd op de website van Schoorl.
 
Websites
Wie eens kijkt bij de website van het parcours van Schoorl kan kiezen uit een reeks van topics die allemaal voortkomen uit dat ene rondje Schoorl. Aan iedere kilometer parcours kleven duizenden woorden, meestal met humor geschreven. Je kunt er alles lezen over een typische wijze van mountainbiken in deze streek: strandraces. Discussies varieren van afspraken voor gezamenlijk rijden tot techniek, van nieuwe records tot politieke discussies over het beleid.
Gebrek aan mogelijkheden om te kunnen mountainbiken en de pogingen dat te veranderen heeft geleid tot onder meer oprichting van Duinberaad. Een groep bewuste inwoners uit NoordWest Nederland die zich tot de provinciale politiek wendde en daarmee resultaat behaalde en naam en faam verwierf.
Duinberaad haalde in feite wel haar morele gelijk, maar kreeg dat niet openlijk van de Provinciale politiek. Sociale uitsluiting van een specifieke groep is niet van deze tijd en het werkt stigmatiserend. Terwijl mountainbikers juist werken aan een beter imago. Een van de doelstellingen was een aansluiting realiseren op het Schoorlse parcours. Dat is niet gelukt, ook omdat de twee beheerders, SBB en PWN, het niet met elkaar eens werden.
Achteraf kun je stellen dat PWN weliswaar bepaald beleid voorstelde, de aan een toegangstijd gebonden fietsmaatregel, maar dat het aan de politiek te wijten is dat deze voorstellen tot beleid verheven werden. Aan de achtergronden en belevenissen van Duinberaad gaan we een apart artikel wijden. Vooralsnog zijn de activiteiten stopgezet en mogelijk blijft dat ook zo, de toekomst moet uitwijzen wat de beste strategie is.

Combineren van het NHD- en SBB-gebieden
Voor 10.30 uur kun je Schoorl ook combineren met het Noordhollands Duinreservaat (NHD). Op deze website tref je diverse voorbeelden aan en gedurende een deel van het jaar kun je de vroeg zonsopgang benutten voor een heuse NHD-marathon van 107 kilometer. Op de website kun je ook lezen dat er diverse tussenafstanden mogelijk zijn. Als je van ver komt moet je wel heel vroeg opstaan of overnachten in deze regio en dan in de ochtend meteen tussen de klamme lappen vandaan op de mountainbike klimmen. Het hoeft geen nader betoog dat het parcours van Schoorl wel aantrekkelijker wordt met een rit door het NHD. Ook daar is de natuur prachtig en de routes die je aflegt zijn ook zeer gevarieerd. Schoorl heeft zonder meer een prachtige route die de moeite waard is om eens te rijden.
 

 

NW9 waardering:   9+
+ technisch
+ 95% singletrack
+ erg afwisselend
+ goed te bereiken
+ apres-bike
+ goed onderhouden
+ goed te combineren met de NHD-duinen

- erg druk in het weekend
- in de zomer kan het parcours erg mul zijn
 
Team NW9
21 november 2010
(last update)

© mtb noordwest9