Geestmerambacht
Routenaam: Geestmerambacht

Lengte: 8 km & 55 hm

GPS track: GPS track Geestmerambacht

Ook leuk: het 1-2-3tje

Startplaatsen:  Bij de hoofdingang van het Geestmerambacht aan de Klaregroetweg te Noord Scharwoude, over de sloot gelijk rechts.(kaart, foto) Of op de parkeerplaats in de Noordoost hoek van het Geestmerambacht. (kaart, foto)

Parkeren: Gratis parkeren kan op de parkeerplaats in de Noordoost hoek van het recreatiegebied. Op de parkeerplaats begint ook de MTB route, in de zuidwesthoek van de parkeerplaats.(kaart)

Koek & zopie:
#restaurant Molengroet (kaart) is dagelijks geopend.
#restaurant Paars Eten & Drinken(kaart) gelegen naast de parking is zeer onregelmatig open......er is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Op mooie dagen vaak open, maar vaak ook niet......

Info:
#via Noordwest 9 (contact)
#via het recreatieschap Geestmerambacht(www)

 

Routeregels:
Het recreatiegebied Geestmerambacht is 24 uur per dag toegankelijk voor recreanten.
De MTB route is opengesteld voor mountainbikers.
De route is uitsluitend in 1 richting te fietsen, tegen de klok in en is aangegeven dmv het internationaal bekende bloso teken. (een driehoek met daaronder 2 rondjes)
De bebording zorgt ervoor dat verkeerd rijden uitgesloten is.
Passeer elkaar met beleid en laat duidelijk weten dat je er langs komt als je iemand inhaalt en doe dit op een plek waar het kan.
Verder laat je uiteraard alleen je bandensporen en zweetdruppels achter in de natuur.........


Mountainbikeverhuur/clinics:
# Onyva, (
www). De beste verhuurder van NW Nederland. Goed onderhouden, perfect werkende fietsen, geleverd met gevulde bidon, helm en handschoenen voor 18,- euro p/d.
Met name voor groepen(vanaf 8 personen) aantrekkelijk aangezien de fietsen worden afgeleverd vlakbij het parcours. Onyva verzorgt ook diverse (meerdaagse) clinics waarin door een zeer ervaren instructeur uitleg wordt gegeven over fietstechniek, rijvaardigheid, veiligheid en gedragsregels op het parcours. Kijk voor uitgebreide informatie op de
website van Onyva.Routebeschrijving:

Recreatiegebied Geestmerambacht
Het Geestmerambacht(website/kaart) is een recreatiegebied nabij Koedijk & Langedijk. De recreatieplas is een oude zandafgraving, het zand wat er uit kwam werd gebruikt om polders bouwrijp te maken. Het gebied is razendpopulair bij veel recreanten; zwemmers, duikers, fietsers, hardlopers, wandelaars, ruiters, skeelers en mountainbikers.
Aangezien het Geestmerambacht ook een recreatiegebied is staat recreatie/sport op gelijk nivo met de natuur, het gebied heeft desondanks een hoge natuurwaarde, met name de westzijde. De oostzijde heeft relatief gezien meer een recreatiefunctie.

Het Geestmerambacht trekt jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers. De uitbreiding van het recreatiegebied is nodig. De laatste jaren zijn in de zogenaamde HAL-regio een groot aantal nieuwe woningen gebouwd. Door de nieuwbouw is het aantal bewoners fors toegenomen en dus ook de behoefte aan recreatiemogelijkheden in de nabije omgeving. Bij mooi weer is het gebied overvol en veel mensen gaan per auto naar de kust.
De uitbreiding van Geestmerambacht gebeurt in drie richtingen:

1:naar het zuiden tot Alkmaar-Noord en Sint Pancras;
2:naar het westen tot Koedijk;
3:naar het noorden tot aan de N504.

De bedoeling is dat in 2010 de uitbreidingsplannen grotendeels gerealiseerd zijn. Het resultaat is een groter recreatie- en natuurgebied met meer mogelijkheden en routes voor verschillende vormen van recreatie, ook op het water. In de uitbreiding worden veel waterpartijen aangelegd met rietoevers. Dit sluit aan bij het karakter van het bestaande recreatiegebied. Uiteindelijk wordt het recreatiegebied Geesterambacht meer dan twee keer zo groot, want er wordt 290 hectare aan toegevoegd. Dat is met recht een mirakel te noemen. De communicatie rond de gebiedsuitbreiding gebeurt dan ook onder de projectnaam Het Groene Mirakel. Via deze internetpagina krijgt u informatie over de planuitwerking en de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering.

 

De beheerder:
De beheerder & de overige medewerkers van recreatiegebied Het Geestmerambacht dragen de mountainbikesport een warm hart toe.
Zo werd er o.a. in 2008 het NK jeugd verreden en iedereen kent uiteraard de toertocht die elk najaar door het gebied slingert!
Ook durven we te beweren dat er nergens ter wereld zo snel een MTB route gerealiseerd is en met zoveel inzet van de beheerder en zijn medewerkers. Johan en de mannen van het Green Team bedankt!!!!!
Na 1 overleg en een voorstel van onze kant zijn 6 februari 2009 de piketpaaltjes de grond in geslagen. Nog geen 2 maanden later is de route klaar. De mannen van het Green Team waren niet meer te houden en zijn met diverse machines aan de slag gegaan om de paden vrij te maken van bramen, bomen, struiken, stronken en gekapt hout. NW9 heeft 1 zaterdag wat accenten aangebracht en de bochten aangepakt zodat ze lekker lopen.
De 8 km MTB route die er nu ligt is een goed begin, in het nieuw aan te leggen gedeelte van het Geestmerambacht was zowiezo een MTB route gepland, deze zal in de toekomst aansluiten op de huidige 8km.

De MTB route:
De routebeschrijving begint op de parkeerplaats, in de verste hoek duik je het bos in. In de eerste meters merk je gelijk dat de ondergrond totaal anders is dan de overige routes; je moet blijven trappen om vaart te houden. Het lijkt nog het meest op delen van De Polderroute. Mijn bandenkeuze in NW Nederland is eigenlijk het gehele jaar Racing Ralph en dat volstaat prima, bij het eerste scherpe bochtje gebeurt er iets wat ik al tijden niet heb meegemaakt; het voorwiel glijdt weg en ik moet alle zeilen bijzetten om niet op m'n snufferd te gaan. Bij het aanzetten slipt mijn achterwiel ook door.........300 meter onderweg....dat beloofd nog wat! Het is eind maart 2009!(In de zomer is de route echter knuppelhard en snel)
Het pad kronkelt heerlijk door de nu nog kale bosjes en bomen, de snelheid ligt niet hoog maar doordat het pad smal is en lekker kronkelt heb je toch het gevoel dat je flink de sokken erin hebt.
Sommige "hairpins" zijn venijnige huftertjes, voordat ik er erg in heb parkeer ik in een bocht mijn schouder tegen een boom......een schampschot welliswaar maar het is opletten geblazen!
Opeens duik je even de bossen uit en vangt rechts een glimp op van "Het Meer" zoals het in de volksmond heet. Veel tijd om te genieten van dit uitzicht heb je niet want na 10 meter duik je gelijk weer de bossen in alwaar het weer lekker draait en keert. Plotsklaps duik je weer de bossen uit en sta je aan de voet van een kunstmatige heuvel, het pad word geaccentueerd door een aantal boomstammen en kronkelt rechtsom de heuvel naar boven. Het is de bedoeling dat je links langs de boomstammen omhoog fietst. Boven gekomen geniet je van een prachtig uitzicht over "Het Meer", het is een drukte van jewelste met teveel vogels om op te noemen....futen, aalscholvers, ganzen, meerkoeten, waterhoentjes zijn degene die ik zo snel herken.
Na een klim volgt onvermijdelijk een afdaling, een lange snelle afdaling kruist beneden en voetpad en vervolgens het fietspad, het is vrij overzichtelijk omdat de bomen nog kaal zijn maar over een maandje zou ik toch even 2 keer goed kijken!
Gelijk duiken we weer het bos in en al snel gaan we scherp linksaf door een haakse bocht. We staan nagenoeg stil en dat is ook de bedoeling aangezien we hier een druk fietspad (vooral in de zomer op mooie dagen) moeten oversteken.
De onderbreking is van korte duur en wordt beloond met het mooiste gedeelte van het parcours; de bomen zijn hier wat forser en veelal begroeid met fluweelzachte mos; een prachtig gezicht. Ook is het terrein hier wat geaccidenteerder, je behendigheid wordt hier op de proef gesteld aangezien de bodem spekglad is......het lijkt grijs zand maar het is grijze, gladde klei. In elke flauwe bocht voel ik mijn achterwiel uitbreken, een heerlijk gevoel!
Af en toe wordt de single track onderbroken door een open vlakte met bizar gevormde bomen, een prettige afwisseling. De route blijft heerlijk slingeren en gaat op en af over een flauwe heuvel waarbij je rechts af en toe een auto naar je hoort toeteren, daar loopt nl. de doorgaande weg van Alkmaar naar Schagen. In de "lagere" gedeeltes is het nu echt vettig en elk bochtje is oppassen geblazen....maar langzamerhand raak ik er aan gewend.
Het mooiste gedeelte van de route ligt voor mijn wielen, de steilste afdaling van Noord Holland!!!, steil en glad, maar voorzien van rubbermatten voor de veiligheid omdat er weinig uitloop is!
Maar hij is goed te doen op de fiets, lopen is geen optie uiteraard.
Je draait de bossen weer uit en steekt de Klaregroetweg(de entree van het GMA) over, je rijdt nu paralel aan de sloot. In de natte periodes is dit pad een echte sloper, glad en kleverig dus oppassen geblazen.Na een goede 200 meter duik je weer de bossen in, be aware! Het gaat nl. gelijk kort, steil omhoog. Het pad kronkelt wat door de bossen en bij het gemaal klim je het dijkje op om vervolgens gelijk weer het bos in te duiken. Het bos gaat over in een stuk grasdijk en al snel nader je het meest westelijke punt van de route. vanaf hier zigzag je enorm door een relatief klein stukje bos. Soms rij je maar enkele meters van een pad waar je 10 minuten geleden ook reed. Je hebt er echter totaal geen erg in omdat je alle zeilen bij moet zetten op de singletrack. Een aantal keren duiken we door een droge sloot en snelle en langzame bochten wisselen elkaar in rap tempo af. Als je de track bekijkt word je bijna misselijk van alle bochten...alleen van het kijken al! Op de fiets heb je er totaal geen erg in. Eenmaal weer op het grasdijk duikt de route links van de grasdijk af, om en bosje heen en weer steken we de Klaregroetweg over voor het laatste stukje. De route eindigt weer op de parkeerplaats.
Veel plezier!

 

Combineren van Geestmerambacht met Schoorl, NHD en/of Polderroute:
De route is uitstekend te combineren met een rondje Schoorl, het NHD of de Polderroute. Zeker voor mensen uit Alkmaar, Heerhugowaard e.o.
Het is ongeveer 5 km van het Geestmerambacht tot het centrum van Schoorl.

NW 9 waardering: 8
+technisch
+zwaar
+95% singletrack
+goed te bereiken
+goed te combineren met Schoorl, NHD of Polderroute
+parkeren naast de route

-kan erg nat en vettig zijn
-je hoort de naastgelegen snelweg zo nu en dan


klik de afbeeldingen voor een leesbaar formaat

Team NW9
16 april 2012(last update)

© mtb noordwest9